Живот мајке и дјетета важнији је од тендера

Живот мајке и дјетета важнији је од тендера

Живот мајке и дјетета важнији је од тендера

Овај допис послали смо надлежним институцијама: Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске, директору Универзитетско-клиничког центра у Бањалуци, медијима...

Поштовани,

Вјерујемо да је већина вас свјесна нимало лаке ситуације на гинекологији УКЦ-а Републике Српске, а ако неко евентуално није, сада је право вријеме да се упозна.

Наиме, и поред одређених успјеха које биљежи УКЦ и који су неспорни, на мјесту које је, по нашем мишљењу најосјетљивије, не виде се никакви помаци, а да ствар буде још компликованија, чини се да само назадујемо.

На одјељењу гинекологије недостају поједини лијекови који су веома битни за труднице (али и новорођенчад), како прије, тако и послије самог порођаја. Примјера ради, албумини (протеини који задржавају течност у крвним судовима) недостају, а један пакет овог лијека кошта 75 конвертибилних марака и јасно је какви проблеми могу настати уколико породице не могу да приуште овај лијек.

Лијек дрип, који је изузетно битан јер подстиче контракције и спречава крварење након порода је дефицитаран, па је питање дана када ће потпуно нестати са гинекологије односно УКЦ-а. Недостаје и огроман број антибиотика, па чак и они чија ампула кошта само пола конвертибилне марке, а који су неопходни за третман будућих мајки и њихових беба.

Тачније, листа лијекова којих нема или који су дефицитарни је прилично дугачка.

Посебно је страшно што због вишеструког пада тендера, на гинекологији не постоје хигијенска средства: шампони за бебе, тоалет папир, средства за чишћење итд.

Овом приликом молимо новинаре да наведену ситуацију објаве у својим медијима, а надлежне институције да реагују и набаве све што је гинекологији потребно у једном савременом друштву. Молимо вас да реагујете превентивно, како се не би десио било какав трагичан исход, јер је један живот много вреднији од било ког тендера.

Ми из Рестарта вам стојимо на располагању и уколико вам можемо икако помоћи, слободно нам се обратите, јер је наша дужност да штитимо оно што је најсветије у сваком друштву и захваљујући коме свако друштво опстаје - а то су мајке и њихова дјеца.

За додатне информације погледајте сљедећи видео који је до сада прегледало преко 26 000 људи.

Драге мајке, упознајте се са ситуацијом на гинекологији УКЦ-а у Бањалуци.Ви и бебе заслужујете да будете на првом мјесту у овом друштву.Овако како је сада практично је свеједно да ли се порађате у кући или у болници. Погледајте видео.#One_For_The_Future

Posted by РеCтарт Српска - ReStart Srpska on Sunday, May 19, 2019

Предсједник организације РеСтарт Српска

Стефан Благић

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Close