Зашто оставка Владе?

Зашто оставка Владе?

Зашто оставка Владе?

Када је Рестарт правио први протест који се односио на куповину луксузних службених аутомобила, између осталог, тражили смо ограничење средстава за куповину ових аутомобила и оставку министра просвјете и културе Републике Српске. Подсјећамо, министар је и поред катастрофалних резултата у наведеном ресору купио аутомобил од 115 00 конвертибилних марака.

Након тога, покренули смо петицију у којој смо од грађана Српске тражили подршку у ограничавању средстава за куповину службених аутомобила на 50 000 КМ плус ПДВ. Подршку, која се огледа у 6 500 потписа, смо и добили. Та петиција није отишла на адресу министарства просвјете, него на адресу Владе РС, па је Влада била једина одговорна за (не)спровођење одлуке. Да ствар буде бизарнија, Влади смо представили и формално-правни изглед одлуке, коју је требало само да усвоји на једној од својих сједница. Они нису ни то могли да ураде.

Стога, постало је бесмислено да се адресирамо министарству просвјете, а јединог одговорног након петиције налазимо у просторијама Владе Републике Српске.

Али, да будемо искрени, не заслужује Влада смјену само због неиспуњења наших захтјева. Сви министри који тамо сједе, до сада су урадили бар једну ствар због које не треба више да сједе у својим фотељама.

Па да кренемо:

 • Министарство за економске односе и регионалну сарадњу никада није расвијетлило случај представништва у Израелу и није објаснило гдје завршава новац пореских обвезника Републике Српске. Очигледно је да завршава у бунару, и то неком веома мутном. Тај бунар сасвим сигурно није за пиће.

 • Министарство финансија Републике Српске према извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора 2016. је направило „минус“ у буџету Српске од 175 милиона марака.

 • Министарство рада и борачко инвалидске заштите је, заједно са остатком Владе РС, одговорно због највеће стопе незапослености грађана Српске у Европи (ситуација са борцима и ратним војним инвалидима је срамотна).

 • Министарство породице, омладине и спорта је одговорно због масовног одласка младих из наше земље и због веома лошег природног прираштаја, због којег нам пријети истребљење.

 • Министарство саобраћаја и веза је одговорно због невјероватних проблема са Жељезницама Републике Српске, кашњењем плата, доприноса, накнада за топле оброке и превозе итд. Има ли потребе спомињати какви су нам путеви и зашто је толика смртност на нашим путевима?

 • Министарство унутрашњих послова је одговорно због оружане, противуставне интервенције у Народној скупштини Републике Српске, али и због неоткривања убица Милана Вукелића и многих других.

 • Министарство управе и локалне самоуправе је одговорно због пренатрпаног јавног сектора, како на републичком, тако и на локалним нивоима (овај проблем на годишњем нивоу прави штету од неколико стотина милиона марака на свим нивоима).

 • Министарство здравља и социјалне заштите има толико проблема, почевши од дугова у јавним установама, до кашњења плата и неадекватно опремљених клиничких центара и болница широм наше земље. Ово министарство својим (не)радом сноси одговорност која се огледа у губљењу људских живота.

 • Зар вриједи трошити ријечи о Министарству правде? Правосудне институције су рак рана Републике Српске, али и Босне и Херцеговине.

 • Способност министра трговине и туризма се огледа у стечају робних резерви.

 • Агилност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде смо видјели на примјеру љетошње суше и „недостатка“ обловине. Она је равна нули.

 • Сама чињеница да посједујемо Министарство за избјегла и расељена лица 22 године од завршетка рата говори за себе.

 • Министарство науке и технологије Републике Српске: Шта је то уопште?

 • Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију функционише веома добро, што смо видјели на примјеру зграде Гранд трејда.

 • Министарство просвјете – Дане Малешевић.

 

Facebook Comments

Related Articles

Close