Зашто нови протест?

Зашто нови протест?

Зашто нови протест?

Када је Рестарт предао петицију са више хиљада потписа у Владу Републике Српске, очекивали смо да у року од седам дана (рок којег смо дали Влади) добијемо адекватан одговор. Подсјетимо се: грађани Републике Српске су масовно подржали петицију и јасно рекли да се средства за куповину службених аутомобила морају ограничити на 50 000 КМ.

Дакле – то је воља грађана Српске, а не само пука иницијатива организације Рестарт Српска.

Умјесто да поштује захтјеве и вољу грађана Републике, извршна власт се о њих у потпуности оглушила. Питања која се намећу су логична, мада реторичка:

  • Зашто у Влади не желе да возе јефтиније аутомобиле?
  • Да ли је примјерено оволико бахаћење у вријеме тоталног финансијског расула?

Како је организација Рестарт Српска испоштовала све законске претпоставке и процедуре прије обраћања Влади, а иста се није удостојила ни обичног рутинског одговора, постављамо питање и грађанима Српске:

Постоји ли међу нама свијест о томе колико нас Влада Српске не поштује и шта је то што још можемо да урадимо како би се извршна власт барем удостојила кратког осврта?

Велики протести су једино преостало рјешење.

Због чега оптужујемо Министарство просвјете и културе?

Свједоци смо да се Министарство просвјете и културе, када им то одговара, позива на закон, а када им закон не одговара, онда га једноставно крше. Примјер за то је кршење Закона у буџетском систему, када је наведено министарство пробило дозвољени буџет за 10.79 милиона КМ. Тада се нису позивали на закон, али јесу када су купили аутомобил од 115 000 КМ. Процедура куповине скупоцјеног аутомобила заиста јесте проведена у складу са законом, али сасвим сигурно није у складу са моралом. Стога смо ми жељели да тај закон/правилник/одлуку промијенимо.

У времену када Министарство просвјете не дозвољава нпр. Основној школи „Доситеј Обрадовић“ из Кнежева да има асистенте у настави за дјецу са потешкоћама (којима се плаћају мизерне накнаде у износу од 350 КМ), скупоцјени аутомобили се ноншалантно дозвољавају. Поређења ради, један Малешевићев аутомобил виједи колико и 338 просјечних пензија и нешто мање „плата“ асистенима у настави.

Као шлаг на торту долази и скандалозна конкурсна процедура у основним школама Српске, одакле се избацује тест знања, а оставља „утисак комисије“ који носи чак 6 бодова. Размислите само: Да ли желите да вам дјецу уче они који су се „допали“ комисији или они који су најбољи?

Екстерних разлога за протесте је тек прегршт. Сигурни смо да ће своје разлоге наћи и 250 незапослених доктора медицине, жељезничари који се сваког мјесеца морају борити за оно што им закон већ прописује, пацијенти на Клиничком центру РС који немају завоје да замотају ране послије операција, пензионери чије су пензије најниже у Европи итд.

Нека свако бира свој разлог и дође на протесте 20. септембра у 17 часова на Тргу Крајине у Бањалуци.

Српска те зове, одазови се!

 

 

Facebook Comments

Related Articles

Close