Зашто мајкама није дозвољено да буду са дјецом?

Зашто мајкама није дозвољено да буду са дјецом?

Зашто мајкама није дозвољено да буду са дјецом?

Већ дуже вријеме родитељима болесне дјеце која су хоспитализована на Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци (проблеми у овом смислу постоје и у другим болницама) није дозвољено да буду са својом дјецом. И док се из УКЦ-а правдају како то раде у интересу дјеце, али и других пацијената на УКЦ-у, односно како се овом забраном смањује ризик заразе коронавирусом, родитељи већ дуже вријеме негодују због тога. 

Наиме, родитељи тврде да њихова дјеца проживљавају трауме када се раздвоје од њих, а поготово када је због лијечења дјеци потребна дужа хоспитализација. Свједочења запослених на УКЦ-у потврђују да дјеца данима и ноћима дозивају своје родитеље. Све је пропраћено плачем и очајничким крицима. 

Имајући у виду наведено, поставља се питање зашто УКЦ не дозволи родитељима да буду у пратњи своје дјеце приликом хоспитализације? Огромна већина родитеља је сасвим сигурно спремна да плати PCR тест, па чак и да остану са дјететом све док се дијете не опорави и буде отпуштено из болнице. На крају крајева, не заборавимо и да медицински радници који се старају о дјеци такође бивају изложени спољњем свијету и ризику од заразе, можда чак и више од самих родитеља. 

Јасно је да се о менталном стању нације у овом земљи не брине и да је све подређено голом физичком егзистенцијализму, али институције сада морају да се укључе и крену максимално озбиљно да рјешавају проблем, стављајући акценат на ментално здравље малишана. У прилог овоме говоре и коментари незадовољних родитеља који су покренули сопствену битку, али, нажалост, за сада само на друштвеним мрежама. Њихов став се јасно види из приложеног. 

 

Рестарт

 

 

Facebook Comments

Close