Вук, вук!

Вук, вук!

Вук, вук!

Знате ли ону Езопову причу о дјечаку који је чувао овце и вуку?

Елем, дјечак је чувао стадо оваца на ивици оближње шуме, док су за то вријеме сељани из његовог села обрађивали оближње њиве. Било му је јако досадно док је проводио дане са својим овчицама, па је одлучио мало да се забави. Попео се на оближњи бријег и почео викати: ''Вук, упомоћ, вук!'' Сељани су чули повике и и појурили да помогну дјечаку. Када су стигли, видјели су овце које мирно пасу, и дјечака који се грохотом смије. Сељани су га опоменули да то није у реду и да не призива несрећу. Дјечак је одмахнуо руком и наставио да се наслађује. Наредних дана је на исти штос још неколико пута преварио сељане, али једнога дана из шуме је излетио вук и устремио се на дјечаково стадо, и уплашивши се, дјечак је појурио ка њиви на којој су радили сељани вичући: „Вук, вук, упомоћ!“ Сељани су само одмахнули рукама мислећи да дјечак опет покушава да их превари. Ма колико их је дјечак убјеђивао да је овај пут говорио истину, сељани му нису поверовали. Дјечак је изгубио своје стадо.

Наш дјечак из ове приче је Радио - телевизија Републике Српске, јавни сервис свих грађана Српске и медиј који би требало да извјештава тачно, истинито и објективно, како би му сви грађани Српске вјеровали. Ако РТРС константно упозорава на вука којег до дана данашњег нисмо видјели, да ли ћемо вјеровати РТРС-у ако се вук заиста једном и појави?

У уставно-правном смислу, Република Српска је заштићена Дејтонским споразумом као бијели медвјед, а једини коју јој могу наудити су наши политичари, за које вјерујемо да, какви год да су, неће задирати у уставно-правни положај земље. Уосталом, ако неко заиста и покушава, гнијев народа ће се моментално сручити на њега!

У економском смислу Српска се већ годинама осипа, у демографском нестаје хиперсоничном брзином, а у моралном је већ одавно на кољенима. Села и мале општине нам умиру или су већ умрла, мушки чланови породица одлазе у иностранство да тамо зараде кору хљеба (усљед тога им се често породице распадају), а они млађи одлазе у иностранство да се никада не врате.

Апелујемо на РТРС да почне да указује на ова дешавања, која су, по нама, много више опаснија. Вук нам се одавно ушуњао у двориште, а ми и даље окрећемо главу у супротном смјеру.

Ипак, с обзиром на досадашњи рад, поставља се сувисло питање: Да ли ће грађани повјеровати јавном сервису ако некада и почне да извјештава о вуку, који је већ дошао у много перфиднијем облику? Да ли ће му (РТРС-у) повјеровати када буде јавно рекао: „Живимо најгоре у Европи!“

Стефан Благић

Facebook Comments

Close