Влада Српске убија своје дијабетичаре!

Влада Српске убија своје дијабетичаре!

Влада Српске убија своје дијабетичаре!

Када је у Српској прије неколико година завладала несташица инсулина (хормона чији недостатак доводи до појаве шећерне болести), дијабетичари у Републици Српској су били у паници и невјерици. Инсулин који набављају у апотекама представља њихов централни лијек без којег би смрт наступила у веома кратком периоду.

Ситуација (до које ни у лудилу није смјело доћи) је релативно брзо санирана, али страх је остао. ФЗО је овог мјесеца поново ударио на дијабетичаре у Српској, ускраћујући корисницима тракице за мјерење шећера марке Перформа. Иако не постоје конкретни подаци, претпоставља се да преко 50 одсто дијабетичара користи управо ове тракице за мјерење количине шећера у крви.

У суштини, недостатак наведеног дијабетичарима проузрокује немогућност контроле (мјерења) нивоа шећера, што доводои до трајног оштећења виталних органа, а усљед дуже нерегулације и до смрти.

Незванично, до проблема је дошло када је је компанија обуставила испоруку тракица Перформа због тога што ФЗО није измиривао своје дугове, па ће од идућег мјесеца обољели од шећерне болести бити остављени на цједилу. Једно пакло ових тракица креће се од 60 КМ па навише, а ријетки су они који у ситуацији хроничне беспарице могу себи то приуштити.

Рестарт Српска апелује на Владу РС, ФЗО и друге институције које су одговорне за овакво стање, да се не играју животима свог становништва и да наведени проблем ријеше у што скоријем року, до краја текућег мјесеца. Дијабетичари нису криви за неспособност Владе и ФЗО, и не би требало да испаштају, а поготово не на овако суров начин.

Сваки дијабетичар у сваком тренутку мора имати све потребне лијекове, у супротном му се директно угрожава живот!

Да би влада добро управљала друштвом, потребно је да воли своје становништво. Влада Српске не воли своје људе и то је највећи проблем!

Стефан Благић

Facebook Comments

Close