Влада не преузима дугове, али ће преузети дугове

Влада не преузима дугове, али ће преузети дугове

Влада не преузима дугове, али ће преузети дугове

Влада Републике Српске преузела је дуг “Бањалучке топлане” од 29 милиона КМ према предузећу “Оптима”, што је трећина од укупног дуговања “Топлане” према другима, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске након састанка са градоначелником Бањалуке, Игором Радојичићем.

Да ствар буде гора, само неколико тренутака послије, Додик је изјавио да у случају "Свислајон индустрија алата" Влада РС "нема обавезу да преузима дугове и крпи туђе рупе". Звучи невјероватно, али је истинито. Ипак, да се вратимо "Бањалучкој топлани".

Овдје се поставља логично питање: Зашто би неко ко живи, примјера ради, у Требињу или Власеници, плаћао дугове које је направила Бањалука? Зашто би неко ко се никада није гријао у Бањалуци, плаћао то гријање?

Замислите сада да живите у згради на посљедњем спрату, а плаћате гријање не само себи, него и оном комшији са првог спрата. Притом, никада се нисте ни огријали у његовом стану.

Вјерујем да нико од нас на то не би пристао, па се поставља питање: Зашто се не реагује на овакав неозбиљан и неодговоран потез Владе Републике Српске?

Зашто се грађани Бањалуке фаворизују у односу на све остале грађане Републике Српске?

Дуго година се упозоравало на проблем бањалучке топлане, али нико од надлежних власти никада није реаговао. До данас, када се констатовало да је то проблем, не само Бањалуке, него читаве РС.

Ово је дубоко неправедна политика и тако нешто је недопустиво. Једини одговорни за ово су они који су вршили власт у административном центру Српске, па стога административни центар мора сам рјешавати проблеме за које је надлежан.

Политика не подразумијева само привилегије, него и одговорност. Ово друго, очигледно недостаје…

Стефан Благић

Facebook Comments

Related Articles

Close