Унија студената Републике Српске талац СНСД-а

Унија студената Републике Српске талац СНСД-а

Унија студената Републике Српске талац СНСД-а

Средином прошле седмице, Унија студената Републике Српске објавила је конкурс за избор Студентског правног тима у складу са Споразумом између Уније студената и Правног факултета Универзитета у Бањој Луци.

Споразум је потписао истакнути члан и биши шеф посланичког клуба СНСД у Народној скупштини Републике Српске, а данас и декан Правног факултета, проф. др Жељко Мирјанић и предсједник Уније студената Републике Српске, Ратко Савић, некадашњи секретар градишког МСД.

Занимљиво је да је споразум потписан на годину дана, колико Ратку Савићу траје мандат, а како у Унији студената важи принцип ротације, поставља се питање плаши ли се професор Мирјанић да сљедећи предсједник са Универзитета из Источног Сарајева не буде члан странке из реда Савеза за промјене па у том случају унапријед искључује сарадњу Правног факултета и Уније студената?

Правни факултет Универзитета у Бањој Луци

Због контроверзног конкурса за избор сарадника –асистента, на којој је родици/кћерки од брата предсједника Народне скупштине Републике Српске бодован и рад који је објављен у октобру иако је конкурс затворен у септембру.

Затим случај студента-професора Енглеске правне терминологије Дијане Зрнић, с обзиром на то да је и даље и студент и професор на факултету, а да у 2016/2017 академској години није извођена настава из Руске правне терминологије, поставља се питање колико је наставник Дијана Зрнић била објективна у испитивању студентице Дијане Зрнић.

Противстатутарно је дјеловање в.д. декана Петра Кунића у периоду од октобра 2016. године до краја марта 2017. године.

Зашто нико не постави питање, шта је са противправном имовинском користи коју су за шест мјесеци стекли доц. др Зоран Васиљевић и доц. др Раденко Јотановић?

Но, да се вратимо на студенте, бавићемо се контроверзним конкурсом Босиљке Чубриловић у неком од наредних текстова, а и сам Правни факултет заслужује да буде предмет посебног текста.

Студентски избори 2016. године и кандидатура Ратка Савића на њима

Увидом у прелиминарне ранг листе студентских избора, одржаних 22. новембра, а објављених 25. новембра 2016. на сајту Универзитета у Бањој Луци, на којима су бирани чланови Студентског парламента, укупан број неважећих гласачких листића на нивоу Универзитета у Бањој Луци је 210.

Највећи број неважећих гласачких листића је на Електротехничком факултету 63 (58,33%), Правном факултету 64 (14.71%) и Шумарском факултету 19 (19%).

У Студентски парламент са Електротехничког и Шумарског факултета бира се по један кандидат, колики је био и укупан број кандидованих, а са Правног факултета бирају се два кандидата. Укупан број кандидованих био је пет.

Поређења ради, два кандидата се бирају и на Економском факултету.

На Економском факултету, укупно је било кандидовано четворо студената, а број студената који су изашли на изборе 464.

Број неважећих листића је 10 (2.15%).
На Правном факултету, укупно је изашло 435 студената, а број неважећих гласачких листића је 64(14.71%).

На записнику сачињеном након бројања гласова (22.11.), а потписаног од стране доц. др Зорана Васиљевића, стоји да је укупан број неважећих листића за Студентски парламент 24 (посједујемо и копију тог записника).

Због неважећег броја листића на записнику (24) и збирног стања на прелиминарној ранг листи (64), јавља се оправдана сумња да број неважећих листића није тачан, чак и кад одузмете онај број листића које је доц.др Зоран Васиљевић фотокопирао и парафирао својим потписом (35).

(Из Централне изборне комисије број пристиглих листића је 400.)

Број неважећих листића, рачунајући број неважећих листића са записника 24 и број листића који су неважећи јер су гласачки листићи фотокопирани 35 износи 59, а не 64.

Јесмо ли случајно споменули Економском факултет?

Иако је број неважећих гласачких листића на Економском факултету био само 10, а излазност већа него на Правном факултету једно име привлачи посебну пажњу.

Алекса Ђурић на изборима за Студентски парламент имао је најмање остварених гласова, 54 мање од другопласираног, а од првопласираног 65.

Касније, иако апсолутни губитник, делегиран је за члана скупштине Уније студената од стране Студентског парламента УНИБЛ  и изабран за секретара за међународне односе.

Ту функцију је прије њега вршио и Ратко Савић, његов цимер.

Зашто је то битно?

Како је од губитника студентских избора дошао до секретара за међународне односе Уније студената и то због своје блиске везе са партијом, тако обнављач прве године на Економском факултету, по важећим прописима ове године тамо не би могао да се кандидује ни за Студентски парламент ни за Научно-наставно вијеће, али за све то ће моћи на Правном факултету.

До кад ће СНСД и МСД од свих осталих студената Бањалучког Универзитета правити будале и играти се са њиховом изборном вољом остаје да се види.

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close