Цик ЦИК-а

Цик ЦИК-а

Цик ЦИК-а

Након хладног туша који је Агенција за заштиту личних података БиХ сервирала Централној изборној комисији, уз образложење да се у јавно доступним бирачким списковима могу видјети лични подаци бирача, ЦИК је данас доживио још један тежак пораз. 

Суд БиХ је уважио жалбу Уједињене Српске, па ће тако ова партија, мимо одлуке ЦИК-а да им се забрани наступ на изборима, ући чиста у изборну кампању и изборни дан. Мимо чињенице да су многи сматрали да је одлука ЦИК-а ипак престрога, ова институција је својим потезом да елиминише УС из изборног процеса наведеној странци дала ураган у леђа. Док је спорни спот (који је за сваку осуду и који заслужује много већу финансијску казну од изречене) Уједињене Српске "одрадио посао", јер је постао виралан у року од неколико сати, а самим тим дошао до готово сваког гласача који представља циљну групу УС, захваљујући ЦИК-у спот је странку лансирао у небеса, а након одлуке Суда БиХ, странка може да очекује много бољи резултат на изборима него што су се и надали. 

Ово је логична одлука Суда БиХ, јер оно што се налази у споту "Уједињених" суштински не представља никакву разлику у односу на вокабулар и понашање свих учесника у изборном процесу. Водећи се том логиком и принципима, ЦИК је требало да у наредних 30 дана елиминише готово све учеснике избора у читавој БиХ! То, наравно, није било реално за очекивати, па је Суд БиХ отресао Централну изборну комисију као сељак шљиве у септембру. 

За исправљање вишедеценијских накарадних процеса потребно је прво мијењати Изборни закон. 

Али, хајде да се вратимо на почетак. 

Колико је ЦИК у ствари неспособан, показује податак да су морали да елиминишу близу 30 000 бирача регистрованих за гласање путем поште, и то због многобројних неправилности. Логично питање које се поставља је ко је дао личне податке из Централног бирачког списка људима који су чинили малверзације? Питање за правосуђе је зашто још није формиран предмет који се тиче изборних превара и малверзација, када је већ сада - мјесец дана прије избора, више него видљиво да нас чека још један намјештен изборни процес који неће одражавати вољу грађана, односно неће испоставити очекивани резултат - легитимитет локалних парламената и начелника/градоначелника у БиХ. 

Још један проблем који се уочава јесте проблем гласања путем поште, јер је због пандемије коронавируса, отежан и пролонгиран пут ковертама које из иностранства путују у БиХ, па је већ сада јасно да велики број гласова из иностранства неће стићи да се укњижи у року који је предвидио ЦИК. 

Све ово представља један крајње неозбиљан и медиокритетски приступ институције која треба да представља оличење демократских избора у једној земљи. За сада, ЦИК више личи на групу неконсолидованих ненаводећих ракета за које не знате да ли ће опалити у вашу, или кућу вашег комшије, док свим ракетама управља кловн без имало стручности за мисију коју треба да обавља. Једино је, чини се, стручан за циркузарије. 

На крају, поставља се питање да ли у оваквим изборним условима уопште вриједи учествовати на изборима, јер све подсјећа на мирис унапријед утврђених резултата који се испуњавају у канцеларијама политичких главешина у Републици Српској и БиХ.

То значи да је ЦИК (већ одавно) цикнуо!

Пише: Стефан Благић

 

Facebook Comments

Related Articles

Close