Сумрак

Сумрак

Сумрак

Влада Републике Српске, односно скупштинска већина у НС РС, намјерава да у  предстојећем периоду усвоји закон којим би се кажњавало "неовлаштено снимање и фотографисање државних службеника" и то са 60 дана затвора! У образложењу Владе РС не наводи се разлог за усвајање новог члана Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, него се уопштено каже да ће се новим законом у пракси побољшати спровођење закона.

Међутим, шта ће ово заиста значити у пракси?

Узмимо за примјер полицијске службенике који досљедно у пракси спроводе законе и у складу са тим законима примјењују монопол принуде. Да ли чињеница да их неко снима током њиховог честитог, и у складу са законом урађеног посла, може да их омете? Логично да не може, јер им то једино доприноси кредибилитету и/или напредовању у послу. Стога, полицијски службеник који примјењује своја овлашћења у складу са законом, може једино да буде срећан што се његова акција документује.

Дакле, јасно је да у том грму НЕ лежи зец. А гдје онда лежи?

Лежи, наравно, у чињеници да настаје проблем ако се документују (снимају) ствари које се чине, а које нису у опису овлашћења полицијских службеника. Дакле, ако индивидуалци из МУП-а крше закон, а такве незаконите радње се документују, долази до наношења штете појединцима запосленим у МУП-у који потенцијално могу завршити и у затвору, ако се снимци или фотографије објаве! Ово је и својеврстан апсурд, јер ако бисте жељели да докажете криминално понашање појединаца из МУП-а, прво бисте ви морали да завршите у затвору 60 дана (и то по хитном поступку), јер новим законом неће бити дозвољено снимање и фотографисање државних службеника.

Интересантно је да приликом РТРС-овог  незаконито објављеног списка са личним подацима учесника скупа Правда за Давида у јулу прошле године, када је овај медиј списак са личним подацима добио из МУП-а (јер је МУП једини имао приступ овим подацима), тужбени процес који је поднио потписник ових редова није отпочео ни након скоро годину дана. Порука која се шаље грађанима је сљедећа: ако вас МУП  незаконито малтретира, нико неће одговарати, али ако ви којим случајем фотографишете то малтретирање, завршићете у затвору!

Ипак, треба истаћи да се закон који треба да се усвоји не односи искључиво на полицију, него на све државне службенике. Тако када бисте нпр. дошли на шалтер у Владу или неку другу државну институцију и имали прилику да снимите нпр. примање мита односно неку другу корупциону активност, то нећете смјети да урадите јер ризикујете да завршите у затвору! 

Све нам ово говори да је сумрак у нашу земљу одавно дошао, а да нити домаћи политичари, а добрим дијелом ни међународна заједница, нису заинтересовани да тај сумрак ограниче или отклоне. Док нас увлаче у аутократију, ми ћутимо и гледамо. Они који схватају шта се дешава, убрзано одлазе. Нека им је сретан пут!

 

Стефан Благић

Facebook Comments

Close