Студенти Правног факултета потрошили преко 1000 КМ у елитном ресторану (ФОТО)

Студенти Правног факултета потрошили преко 1000 КМ у елитном ресторану (ФОТО)

Студенти Правног факултета потрошили преко 1000 КМ у елитном ресторану (ФОТО)

Прије него што почну избори за Наставно-научна вијећа факултета и Студентски парламент Универзитета у Бањој Луци, појединим студентима је изузетно важно да створе илузију како се боре за интересе својих колега. Протеклих дана, потпуно ненајављено, Унија студената Републике Српске и актуелна поставка Студентског парламента, уз подршку сателитских и новоформираних студентских организација, покренула је протесте против управе Универзитета и стања у високом образовању.

Међутим, управо студенти који су покренули овај (ненајављени) протест, прије него што су почели реализацију свог „херојског“ подухвата, морали су добро напунити своје стомаке – и то не било гдје, већ у елитном и скупом ресторану Казамат.

Прије него што наставимо и погледамо фотографију рачуна из ресторана Казамат, подсјетимо се нашег ранијег текста у којем смо приложили доказе да су актуелни студентски представници заправо представници СНСД-а:

Текст можете прочитати на сљедећем линку:

Студенти бањалучког Универзитета таоци СНСД-а

Рачун из ресторана Казамат за Студентску организацију Правног факултета у Бањој Луци - СОПФБЛ: 1.069,80 КМ

Ратко Савић, предсједник Уније студената Републике Српске и покретач актуелних и неискрених студентских протеста, оснивач је и активни члан Студентске организације Правног факултета (у даљем тексту: СОПФБЛ).

Његов саборац у протестним питањима, Гаврило Керкез, уједно је и предсједник СОПФБЛ-а.


Ратко Савић - оснивач Студентске организације Правног факултета

Предсједник Студентске организације Правног факултета, представници Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци и Уније студената Републике Српске, на фотографијама испод се часте на рачун свих студената Правног факултета и Универзитета у Бањој Луци.

С обзиром на чињеницу да поменути представници и студенти представљају "вишу класу" студената, нормално је да се хране у најелитнијим и најскупљим ресторанима у Бањој Луци.

Са друге стране, у периоду њихових мандата и "борбе" за студентске интересе, студентима су се константно наметали изазови у облику поскупљења смјештаја у студентским домовима и исхране у студентским мензама.

Разлог је, наравно, увијек био исти: "Недовољно пара у буџету."

На лијевој фотографији (први са десне стране) је Гаврило Керкез, предсједник СОПФБЛ-а, док су на десној страни представници Уније студената Републике Српске и Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци – Ратко Савић, Милош Ковачевић, Алекса Ђурић, Марија Пуљаревић и остали.

Разлог за наведено чашћење је пројекат у организацији СОПФБЛ-а, у којем су им се придружили поједини студентски представници факултета из окружења. РеСтарт подржава студентски активизам, али не разумије због чега се студентски представници морају хранити у најскљупим бањалучким локалима у тренуцима када комплетан образовни систем пропада, а већина "обичних" колега једва склапају крај са крајем када је ријеч о студентском стандарду и квалитету живота.

Рачуни насловљени на генералног секретара СОПФБЛ-а Младена Боројевића

Против чега тачно наведени студенти протестују?

Стање у високом образовању Републике Српске никада није било горе. Док студенти у студентском дому „Никола Тесла“ пријављују да пацови „падају“ са плафона и док се све више студената у Републици Српској суочава са неимаштином, одабрани појединци из редова СНСД-а само на једну вечеру могу да потроше преко 1000 конвертибилних марака.

Управо ови појединци, без најаве осталим студентским организацијама, покренули су јучерашње квази-протесте. Како незванично сазнаје РеСтарт, основни разлог за квази-протест јесу студентски избори који би требало да се одрже током овог мјесеца и политичка самопромоција студентских лидера.

Изглед унутар студентског дома "Никола Тесла" у Бањој Луци

Ко су тачно студентски представници који протестују пуног стомака?

Поред текста "Студенти бањалучког Универзитета таоци СНСД-а", објавили смо и текст под називом "Унија студената Републике Српске таоци СНСД-а", у којој смо додатно објаснили ко су људи који стоје иза студентског организовања у Српској.

Унија студената Републике Српске таоци СНСД-а

Прије свега, подсјетићемо, предсједник Уније студената Републике Српске Ратко Савић је био секретар градишког МСД-а (омладинске гране СНСД-а), потом истакнути члан покрета Позитивна Српска, која је изузетно блиска са кабинетом Предсједника Републике, да би касније постао секретар Уније студената Републике Српске, чији је сада и предсједник.

Ратко Савић у својству секретара МСД-а, Градишка

Управо је Ратко Савић вођа тзв. "Градишког клана", младих СНСД-оваца из Градишке чији је основни задатак да се инфилтрирају у студентска представничка тијела. "Клану" припада и предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањој Луци Жељко Сладојевић, као и генерални секретар Парламента Марија Пуљаревић (све троје су из Градишке и чланови СНСД-а, односно МСД-а).

Такође, потпредсједник Студентског парламента је и Милош Ковачевић, бивши члан МСД-а Лакташи.

"Градишки клан", Алекса Ђурић и СОПФБЛ

Нарочито је занимљива улога младог Алексе Ђурића, донедавног студента Економског факултета и секретара за међународне односе Уније студената Републике Српске, који је ове године уписао Правни факултет и одмах се укључио у активности СОПФБЛ-а. Ђурић је, такође, један од симпатизера СНСД-а.

Иако је на студентским изборима претходне године имао најмање освојених гласова, ипак је касније делегиран за члана Уније студената Републике Српске. Но, након што није успио да оствари услов за наредну годину студија на Економском факултету (чиме је изгубио право да буде кандидат на студентским изборима), млади Ђурић уписује Правни факултет и одмах се укључује у студентске (политичке) активности.

Дакле, осим што студентски представници бањалучког Универзитета заступају интересе својих колега трошењем хиљада конвертибилних марака на луксузне вечере, такође у своје редове укључују, не успјешне и вриједне студенте, него политичке саборце који не могу остварити ни услов, нити могу добити довољно гласова да би били легитимни студентски представници.

Ратко Савић и Алекса Ђурић - пријатељи повезани СНСД линијом и страствени борци за студентска питања

Стварни разлози протеста у организацији Уније студената Републике Српске

1. Студентски избори 2017 - у току овог мјесеца очекују се избори за студентска представничка тијела Универзитета у Бањој Луци. Ратко Савић и Градишки клан припремају терен за своју "политичку кампању".

2. Заустављање стварних студентских побуна - након великих протеста 2013. године, предвођених тадашњим предсједником Уније студената Републике Српске, СНСД-у је од изузетног значаја да њихови потомци и пијуни заузму сва релевантна представничка тијела.

Сјећате ли се протеста "Затвори школе - купи Ауди?"

Када је РеСтарт Српска покренуо протесте под називом "Затвори школе - купи Ауди", због катастрофалног стања у образовном систему Републике Српске и чињенице да министар просвјете и културе купује ауто од 120 000 КМ, студенти (односно Ратко Савић, предсједник Уније студената РС) су рекли сљедеће:

"Куповина аутомобила једног министра није моменат да се дижу протести, нити да се тражи смјена министра. Унија студената се неће придружити протесту, нити ће се огласити по питању овог позива на протесте зато што сматрамо да је то чисто једна политичка прича која има за циљ политичко профилисање одређених појединаца."

Да ли је то млади господин Савић, предсједник Уније студената РС и представних свих студената у Републици Српској, рекао: "... политичко профилисање одређених појединаца?!"

Прилог АТВ-а: "Унија студената одбила позив на протест Затвори школе - купи Ауди"

Е, па студенти...
Убудуће пазите кога бирате за своје представнике.

На фотографији изнад:

Гаврило Керкез, предсједник Студентске организације Правног факултета и предсједник Етичког одбора Студентског парламента.

Нејасно је да ли је слика настала у току студентских протеста или након оброка у ресторану Казамат.

РеСтарт Српска

Facebook Comments

Close