СРБАЧКИ ЛОБИ И ДАЉЕ ХАРА ПРАВОСУЂЕМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

СРБАЧКИ ЛОБИ И ДАЉЕ ХАРА ПРАВОСУЂЕМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

СРБАЧКИ ЛОБИ И ДАЉЕ ХАРА ПРАВОСУЂЕМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Још једна у низу поразних чињеница за наше друштво је та да институције у које грађани треба да имају највише повјерења, заправо представљају легло корупције и непотизма. У Тужилаштву Републике Српске, дуги низ година сједе особе које су стегнуле обруч око правосуђа Републике Српске.

Родбинске везе су један од најјачих адута којим се користе појединци који су заузели кључне позиције у институцијама чији рад треба да буде независан од било какве партијске или појединачне контроле. Осим родбинских и политичких веза, за правосуђе у овом случају су једнако важне и географске везе.

Конкретно, ако сте из Српца, онда имате велике шансе да се запослите у правосудним институцијама, захваљујући својим суграђанима који су скројили систем запошљавања по својој мјери.  Наиме, србачки лоби већ више од деценије инсталира подобне појединце у правосуђе, конкретно Тужилаштво Републике Српске, захваљујући директним и индиректним родбинским, па тако и географским везама.

Тешко је повјеровати да је пука случајност то што су предсједник ВСТС Милан Тегелтија, главни тужилац окружног тужилаштва Бања Лука, Желимир Лепир и главни специјални тужилац Миодраг Бајић, из Српца. Желимир Лепир је судијску каријеру започео у родном Српцу, где је био судија у Основном суду. Милан Тегелтија до маја 2006. био је специјални тужилац РС, када је поднио оставку јер процедура његовог избора није била проведена у складу са правилима ВСТС. Након тога именован је за тужиоца у Бањалуци, а данас обавља дужност предсједника ВСТС.

Да се стручан кадар из области правосуђа може пронаћи само у Српцу, потврђују и резултати недавно спроведеног конкурса у мају мјесецу, за избор стручних сарадника у Окружно јавно тужилаштво Бања Лука. Наиме. На овом конкурсу за стручне сараднике изабрани су управо кадрови из Српца.

На отворен конкурс за избор стручног сарадника, који је отворен у мјесецу јуну, пријавио се син тужитељке Живане Бајић, која је, неко би рекао случајно, опет из Српца. Да ли ће Игор Бајић бити још један у низу настављача традиције србачког правосудног лобија и непотизма који се већ дуги низ година користи родбинским везама како би сачувао успостављену контролу над добрим дијелом правосуђа Српске? Имамо неки осјећај да хоће...

Милош Бајовић

Facebook Comments

Close