СНСД у офсајду у вези са референдумом о независности РС

СНСД у офсајду у вези са референдумом о независности РС

СНСД у офсајду у вези са референдумом о независности РС

Милорад Додик је у интервјуу за београдску Политику од 20.5.2017. изјавио да: „Нема ниједног пројекта или оперативне активности у РС у вези са сецесијом, не постоје. Ниједан орган тако нешто није донео, нити је нешто попут тога на дневном реду било ког нашег органа, Владе РС или Скупштине РС. Уосталом, да заиста имамо такве планове, зар бисмо могли да их сакријемо? Напросто, нема их.“ Ова изјава нас је у једном тренутку збунила и затекла неспремне.

Истина је да нема ни једног плана Владе РС, Скупштине РС или неког другог органа у РС који има план о одржавању референдума о независности РС. Такође, истина је и да се такав план не би могао сакрити. Међутим, тренутно највећа политичка партија у РС - СНСД (којој је Милорад Додик, узгред, и председник) у једном од званичних партијских докумената отворено позива на одржавање референдума о независности РС 2018. године. Овде су нас тотално збунили. Сами себи постављамо питање да случајно СНСД није преко ноћи променио Декларацију у којој позива на референдум о независности? Да је није избацио са званичног сајта а ми исту нисмо нигде снимили и немамо доказ да је она уопште и постојала? Брзо на сајт СНСД-а. Добро је, ту је. Да нису нешто променили у тексту саме декларације? Брзо на крај текста. Добро је, нису. Схватамо да нисмо ми ни збуњени ни неспремни, да се ради о неконзистентној и дволичној политици владајуће странке у РС.

У Декларацији СНСД-а усвојеној у Источном Сарајеву 25.4.2015. године стоји: „Уколико до краја 2017. године не буде видљивих процеса и мјерљивих резултата успостављања позиција Републике Српске у складу са Анексом 4. Дејтонског мировног споразума, Народна Скупштина Републике Српске треба у току 2018. године расписати референдум о самосталном статусу Републике Српске. На основу резултата референдума, органи власти Републике Српске сходно улози стране утврђене Анексом 4. Дејтонског мировног споразума, Федерацији БиХ предложити мирно раздруживање и обострано истовремено признање.“ Јасно да јасније не може бити. У званичном акту тренутно највеће политичке партије у РС стоји да ће референдум о независности РС бити расписан у току 2018. године. Са друге стране, Милорад Додик каже да нема ни једног пројекта у вези са сецесијом РС. Све наведено нас води закључку да је неко у овом случају у дебелом офсајду. Милорад Додик или СНСД. Ко је у офсајду а ко говори истину сазнаћемо у току 2018. године када видимо да ли ће бити референдума о независности РС или га неће бити.

У овом тренутку можемо само да кажемо да се од стране СНСД-а и њеног председника води неконзистентна политика. На једном месту причају једно, на другом потпуно друго, а све у зависности од тога ко им је саговорник. Уколико је то народ у Републици Српској онда је за употребу погоднија варијанта која стоји у Декларацији СНСД-а да ће референдума о независности РС бити у 2018. години. Јер, ипак народ то воли да чује. Уколико се ради о интервјуу за београдску Политику, за јавност и власт Србије, за саговорнике из света итд. онда се говори да референдума о независности у 2018. години неће бити. Врло брзо нас чека разрешење ове дилеме јер је 2018. година испред нас и ова политика седења на две столице ће морати да се оконча и да се народу у РС представи јасна ситуација. Због свега наведеног смо и убеђени да је СНСД у дебелом офсајду само да им то још увек нико није јавио.

Велизар Антић

Facebook Comments

Close