СНСД наставља да приватизује институције Републике Српске

СНСД наставља да приватизује институције Републике Српске

СНСД наставља да приватизује институције Републике Српске

 

Да владајуће странке увелико користе државне ресурсе у своју партијску корист, одавно је јасно. Посљедњи у низу такве праксе одржао се у Палати предсједника Републике Српске, гдје је одржан партијски састанак СНСД-а. По свој логици ствари, овакав потез представља приватизовање државних ресурса и њихово потчињавање владајућим политичким партијама. Да је овај састанак, на примјер, насловљен као састанак Предсједника РС са представницима СНСД-а, не би био никакав проблем. СНСД је тренутно највећа политичка партија у РС и као таква представља једног од најзначајнијих политичких субјеката у РС.

Међутим, ово није био састанак предсједника РС са представницима СНСД-а, већ управо састанак врха једне политичке партије. Као такав, једино право мјесто гдје је требао да буде одржан јесте у страначким просторијама СНСД-а а никако у Палати предсједника РС. На овај начин су, по ко зна који пут, руководиоци СНСД-а јасно ставили до знања да за њих државне институције представљају страначки плијен, и да ће га као политички плијен, ставити у функцију своје политичке партије. Оваквим понашањем СНСД од РС прави приватну републику користећи све државне ресурсе у властиту корист. Тиме нас сасвим прецизно удаљавају од оних модела понашања који су прихватљиви у демократски развијеним друштвима, а РС стављају у ред држава као што су Сјеверна Кореја.

Још један важан моменат у цијелој овој причи је да је овакво понашање карактеристично за комунистичке једнопартијске државе и системе, a никако није пракса развијених демократија, каква би РС требалo да буде, и за шта се, барем декларативно, сви зaлажу. Оваквим понашањем СНСД јасно ставља до знања да је насљедник и баштионик комунистичке идеологије која ја владала у СФРЈ. Ово је наравно тачно и уколико се погледају биографије водећих људи у СНСД-у, видјеће се да су сви они били или руководећи кадрови Комунистичке партије или су им очеви били високопозиционирани припадници ове партије. Проблем је што ово није јасно народу у РС који насиједа на пропаганду са РТРС-а, али то је већ друга тема.

На понашање СНСД-а у сваком случају тешко може да се утиче, али да ствари треба назвати правим именом и јасно рећи да овакво понашање од РС прави приватну државу једне партије наша је, не само обавеза, него и дужност. И ма колико се некоме учиниле овакве ствари баналне и као нешто што не треба да представља велики проблем, управо се на на оваквим „ситницама“ разликује уређена демократска држава од приватне, комунистичке државе. Јер након нереаговања и прећуткивања оваквих „ситница“, по принципу „куване жабе“, једноставно дођемо до позиције да властима падне на памет да доноси законе који су последњих дана предлагани, а који представљају велики удар на слободу и права грађана.

Стефан Благић

Facebook Comments

Close