Случај хостела Европа и мјештана насеља Лазарево у Бањалуци

Случај хостела Европа и мјештана насеља Лазарево у Бањалуци

Случај хостела Европа и мјештана насеља Лазарево у Бањалуци

У тексту „Случај Радишић бр.2?“, објављеном прије неколико дана на сајту РеСтарта, написали смо како су нам се грађани МЗ Лазарево (Бања Лука) обратили за помоћ због новонастале ситуације у њиховој улици. Наиме, по регулационом плану, предвиђен је паркинг на мјесту на којем се сада гради, међутим, није обезбијеђен било какав прилаз истом, осим кроз пјешачку зону и зелену површину која се налази одмах поред паркинга.  Становници Улице Марка Липовца сумњају да се паркинг гради због потреба хостела Европа, чији је власник дугогодишњи начелник одјелења за инспекцијске послове у Бањалуци.

Правни тим УГ „РеСтарт Српска“ је обишао наведу локацију и установио је сљедеће:

- радови за изградњу паркинга су већ почели, а паркинг се налази одмах испред улаза у хостел Европа;

- тренутно не постоји урађен улаз на наведени паркинг, нити је по садашњемм регулационом плану  одређен;

 - град Бања Лука издваја близу 50 000 КМ за изградњу овог паркинга.

Према документацији која нам је била у посједу, градска служба би се у сваком тренутку могла позвати на то да је по регулационом плану, на наведеној локацији, предвиђена приступна саобраћајница, а да су радови који су у току, само прва фаза комплетног пројекта. Важно је рећи да би се зарад комплетирања пројекта, претходно морали срушити поједини објекти који се налазе на тој траси.

И према нашем мишљењу, постоји основана сумња да се паркинг гради за потребе хостела градским (нашим) новцем, али то је само сумња с обзиром на то да град Бања Лука посједује потребну докементацију, а земља на којој се паркинг гради је земља града. Ипак, сумња се продубљује када узмемо у обзир да је власник споменутог хостела заправо бивши дугогодишњи начелник одјељења за инспекцијске послове.

Све неодољиво подсјећа на „легалну превару“.

Мјештани, чини се с правом,  постављају питање цјелисходности овог пројекта, јер како кажу, годинама траже изградњу дјечијег игралишта, али узалуд.

Јасно је да се тих 50 000 КМ могло утрошити на нешто много потребније у МЗ Лазарево, попут игралишта.

Како год, нажалост, мјештанима Улице Марка Липовца не преостаје ништа друго него да сачекају коначан исход - крај радова.

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close