Што је више ријалитија, то је мање скупштине!

Што је више ријалитија, то је мање скупштине!

Што је више ријалитија, то је мање скупштине!

Клевете, лажи, потурања, подметања, бјесомучне расправе, таргетирање, бахаћење, добацивање, одбацивање, пребацивање, изложбе фотографија, окривљавање, опомињање и олајавање су карактеристика данашње сједнице Народне скупштине Републике Српске, у којој су копља укрстили исти и идентични са истим и идентичним. То су народни посланици који би требало да су једни од најумнијих и најспособнијих међу нама, чија се ријеч цијени и чија ријеч има тежину. У пракси је све то потпуно другачије.

Умјесто културе дијалога, свједочили смо одсуству културе, а умјесто аргументоване расправе свједочили смо свему осим аргументима. Небо се засивило, а као у басни јарчеви се нађоше таман на средини брвна и укрстише рогове, само што не падоше они у поток, него сам народ који их је бирао.

Поврх свега, оно за зашто би требало да су се скупили посланици, а то је одлучивање о потезању виталног ентитетског интереса, чуло се колико и михољско љето током године, али су им зато исплаћене дневнице, смјештај и остале повластице из наших џепова. У суштини, било да заступате један или други став, данас су сви становници изгубили, народ од овог засједања неће имати апсолутно ништа, али ће политичари, као и увијек, изаћи као побједници.

С једне стране, ово је и трагично. Они који су се двоумили да ли да напусте земљу, након данашње сједнице Народне скупштине више немају ту дилему. Тешко да ће дјецу одгајати у оваквом ужареном амбијенту, јер ризикују да им потомци буду истопљени у немилосрдној лавини лажи, непристојности и обмане коју нам нуде домаћи политичари. 

Размислите добро. На крају, они би требало да су огледало друштва и народа. Ја одбијам вјеровати да смо овакви. Ипак, неко ће можда рећи и да јесмо. Можда ће и бити у праву. Што је више ријалитија, то је мање скупштине!

Стефан Благић, Рестарт Српска

Facebook Comments

Close