Шта сад ми да радимо са свим тим службеницима?

Шта сад ми да радимо са свим тим службеницима?

Шта сад ми да радимо са свим тим службеницима?

Јуче је премијер Републике Српске Радован Вишковић признао нешто што ми већ годинама знамо: (страни) инвеститори бивају рекетирани од стране службеника у институцијама Републике Српске!

И док је јавност згрожена над том чињеницом, овдје остаје неколико ствари које треба сви заједно да се запитамо: 

  1. Ако су тачни Вишковићеви наводи, да ли то значи да премијер има конкретна сазнања о корумпираним службеницима?
  2. Ако има конкретна сазнања, да ли је премијер поднио кривичну пријаву против тих службеника? 
  3. Ако није поднио пријаву, зашто није? 
  4. И на крају, ако то све није истина, зашто обмањује јавност? 

Посљедица наведене омнипотентности појединих службеника у јавном сектору директно потиче од бирократских прописа које је Влада Републике Српске годинама наметала привреди, а због чега је требало примити силан број партијских кадрова у институције система. Тај силан број кадрова је немилосрдно црпио новац пореских обвезника, а Влада је те проблеме рјешавала онако како је једино знала - повећањем намета и пореског клина. 

Повећање намета је доводило до слабљења (или, у најбољем случају споријег раста) привредних активности, а самим тим је значило и много спорије пуњење буџета. Како Влада није пуно марила за домаће инвеститоре, привреднике, а поготово раднике, ни страни инвеститори нису имали претјерану жељу да се хватају у коштац са бирократско - коруптивним државним механизмом који је заробио слободно оснивање предузећа, као и само пословање. 

Када вам је све ово кристално јасно, мора вам бити јасно и да ће оснивање нових агенција, дирекција, управа и сличних ствари које би, како је Вишковић најавио, за циљ имале "рјешавање отворених питања са којима се инвеститор суочава", проузрковати управо супротно - додатну бирократизацију система и додатне механизме уцјене и рекетирања од стране додатних службеника. Просто и једноставно - када кућа гори, најбоље рјешење не може бити да додајете уље на ватру. 

Најбоље рјешење изгледа сасвим супротно. Неопходно је растеретити бирократски систем, укинути потпуно бесмислене бирократске  препреке и таксе и увести процес електронске управе у којем "завршавање ствари" неће зависити од радника, него ће бити аутоматског карактера. Паралелно с тим, неопходно је смањити порезе и допринесе и увести истинску владавину права, како се нити један једини инвеститор у земљи не би осјећао несигурним. Тако ће се привући инвестице, а оснивање нових институција у којим ће бити запослени партијски паразити ће водити ондје гдје нас и води задњу деценију и по. 

Стефан Благић

Facebook Comments

Related Articles

Close