Шековићи: Општина изузета од закона

Шековићи: Општина изузета од закона

Шековићи: Општина изузета од закона

Шековићи су мала, скоро заборављена општина на сјевероистоку Републике Српске и припадају регији Бирач. Становништво се из ове општине рапидно исељава, па се поставља питање опстанка општине у наредних 5-10 година. Примарни проблеми су ниске плате и незапосленост. А због чега се то дешава, сада ћете имати прилику да прочитате.

Многи оцјењују да је тренутни сазив Скупштине ове опшштине, у стручном смислу, један од најгорих, ако не и најгори икада. То показују и случајеви тренутних одборника, попут Владе Милића званог Дрипљо, који је до сада промијенио готово све политичке дресове: од Српске демократске странке, преко Савеза независних социјалдемократа, а тренутно је одборник испред Социјалистичке партије. Какав је вокабулар овог човјека, можете да видите и на сљедећим примјерима.

Интересантно је да је Дрипљо до претходних локалних избора био у СНСД-у, али након коалиционог договора СНСД-а и СП-а, када је кандидат за начелника Шековића "припао" социјалистима, поново је, преко ноћи, промијенио политички дрес (Дрипљи у Шековићима припусују и низ криминалних радњи, али о томе ћемо другом приликом).

Исто је учинио и Момир Ристић, који је тренутно начелник ове општине (макар формално) испред СП-а, иако је донедавно био истакнути члан СНСД-а у Шековићима.

Момир Ристић и Владо Милић

 

Ристић је и 2012. био кандидат за начелника општине, али испред СНСД-а.

Посебно је интересантно и то да су мјештани Шековића примијетили да им начелник и није тако често на својој дужности, тачније, да се ријетко и појављује у Шековићима, а посланик у НС РС Драган Галић упућивао је и посланичка питања на ову тему. Незванично, Ристић у Србији има "проблеме са законом", тако да ће бити занимљиво да се види да ли ће крај мандата дочекати на слободи.

Случај непријављивања угоститељских објеката

Нажалост, скоро па хронична појава у Шековићима јесте и пословање мимо закона, па тако поједини угоститељски објекти у овој општини послују дјелимично или у потпуности ван закона. Пословање се одвија на црно, без икакве пријаве радника, без издавања фискалних рачуна, а неријетко и без регистрације.

Примјер таквог случаја је и угоститељски објекат у власништву једног од чланова породице Зекић из Шековића, чији локал, који се налази у Улици Проте Матеје Ненадовића (прекопута Робне куће), представља нелојалну конкуренцију другима.

Наш тим је пријавио овај случај надлежним органима и очекујемо брзу инспекцијску реакцију, али прави проблем лежи у томе што се, како смо сазнали, овакав вид пословања одвија већ годинама.

Дарко Зекић, један од чланова породице Зекић

Интересантно је и то да је Зекић са слике, као и његов колега Милић, иако релативно млад, промијенио до сада велики број политичких партија, па се у народу такође котира као прелетач.

Безбједност у Шековићима

Недавно се на Фејсбук профилу Снежане Беговић из Шековића појавио статус у којем Беговићева мјештане упозорава на проблем педофилије у општини и конкретно надлежне упућује на извјесног Драгана Старчевића званог Коза. Беговићева тврди да је након тог писања добијала и пријетње смрћу, послије чега је била принуђена да обрише статусе.

Посебно је интересантно да су припадници МУП-а изрекли казне и Старчевићу и Беговићевој, њему због упућених пријетњи, а њој због "јавног писања", али се нико (према нашим сазнањима) још увијек није одлучио да покрене истрагу око потенцијалног случаја педофилије, што би требало да буде примарно.

Да Старчевић показује абнормално понашање свједочи и приватна преписка која је у нашем посједу, у којој исти нуди студентици 50 КМ за одређене сексуалне услуге. Упозоравамо да је преписка изразито вулгарног карактера. 

Овдје је важно објаснити да су становници ове општине у великом страху од политичке репресије која се годинама над њима спроводи, па и у ситуацији када су неке ствари очигледне, изостаје реакција јавности. Бахато поншање појединаца улива неповјерење у институције Републике Српске, јер је очигледно да закон не важи исто за све, па тако и надлежни органи "бирају" на која ће се лица примијењивати.

Наставиће се...

 

*Текст је прослијеђен свим медијима у Републици Српској

 

Facebook Comments

Close