Само вас посматрамо

Само вас посматрамо

Само вас посматрамо

За све оне који прате рад Рестарта, јасно је да смо од самог почетка формирања удружења жестоко критиковали власт предвођену СНСД-ом. Милорада Додика и његове најближе сараднике у критикама нисмо штедели од самог почетка рада удружења. Једни смо од првих који су нападали министра Драгана Лукача за све пропусте које је правио у раду и тражили његову оставку када многи који то данас раде нису смели ни да помисле да ураде.

Многи су нам говорили да смо луди што то радимо, јер ето, он контролише полицију, па одакле нама храбрости да тако нешто урадимо? Све смо то радили јер смо били убеђени да радимо исправну ствар и да радимо нешто што је у највећем интересу Републике Српске. Управо због ових жестоких критика режима, од стране РТРС-а и режимских „аналитичара“ смо проглашавани за издајнике Републике Српске, мада нас НИКАДА нису ни позвали да дамо изјаву у вези са свим лажима које су о нама писали. И дан данас све лоше одлуке и потезе власти критикујемо несмањеном жестином и даље указујемо на сву штету коју наносе Републици Српској својим радом, односно нерадом, .

Што се тиче опозиције у Републици Српској, jасно је да је она под великим притиском власти. Да се и о њима пишу и измишљају афере и да им се већ неколико година пришива етикета „издајника“ Републике Српске. Такође, јасно је да су услови и правила по којима се игра у РС толико неравноправни и у корист власти, да када дође тренутак избора опозиција креће у утакмицу и на самом почетку утакмице на семафору стоји резултат 3:0 за власт. У таквим условима је јако тешко играти и остварити коначан резултат који би био у корист опозиције. Посматрано из тог угла, јасно је да није нимало лако бити опозиција и направити резултат на утакмици тако што ћете дати 5 голова а примити само 1, како би на крају резултат био 5:4 у корист опозиције.

Међутим, и поред свега овога опозиција носи велику дозу одговорности за свој рад, за своје понашање и за пример који дају. Они су алтернатива овој лошој власти. Ми немамо десет опозиција па да имамо могућност избора. Имамо само ову једну, али је управо та чињеница да су само они опозиција, многе у редовима опозиције успавала и уљуљкала у тој позицији.

Они се пред народом правдају да су непоштени услови, што и јесу. Да власт црпи државне ресурсе и јавна предузећа у своју корист, што и ради. Да запошљава своје кадрове и намешта тендере подобним предузећима, што и ради. Из свега наведеног, многи опозиционари су пристали да играју такву улогу да ове појаве открију, дефинишу, изађу у јавност и да се све на томе заврши. А то није довољно. Није довољно да би се ова власт сменила. Потребан је много већи и јачи рад на терену и разговор са људима. А најважније од свега, потребан је лични пример. Да народ види да представници опозиције заиста имају жељу да буду права алтернатива лошој власти и да сутра ради у корист народа и промени лошег система владања. Да се залаже за правну државу и владавину права. Да ослободи РТРС и врати га народу. У овом делу се код великог дела народа ствара утисак да опозиција жели да власт оде а да они наставе да се понашају на исти начин. У овом делу ми се чини да нису у довољној мери убедили народ да истински желе системске промене у друштву. Да истински желе друштво равноправних, а не друштво повлашћених, какво имамо данас.

У овом контексту је велика одговорност градоначелника Бањалуке и Бијељине. Они долазе из опозиционих партија, а руководе у два највећа града у Српској. Руководе у два града у којима заједно живи око 30% становништва Српске. Њихова одговорност је у овом тренутку огромна. Њихов рад је под будним оком народа, јер они представљају пример како би се опозиција понашала уколико сутра дође на власт.

Из тог разлога је њихова улога у читавом процесу смене режима у Српској од изузетног значаја.

Овде долазимо до једне занимљиве ситуације која се десила ових дана. За оне који нису упознати, дошло је до тога да је градска управа у Бањалуци расписала тендер за набавку рачунарске опреме за потребе масовне вакцинације становништва у износу од 126.000 КМ. Набављено је 25 штампача, 35 лаптопова, 15-ак рачунара, ласерски штампач и скенер... укратко рачунарска опрема која је потребна за вакцинацију становништа Бањалуке. Истраживањем ове набавке дошли смо до података да су ове цене „надуване“ и да је опрема могла да се набави по далеко повољнијим условима. Све ово баца сумњу да је овај тендер неко искористио како би паре грађана из градске касе прешле у приватне џепове. Уколико смо о оваквим малверзацијама писали и јавно говорили када се радило о нивоу Владе РС у којој седе људи из СНСД-а, сасвим сигурно ћемо о њој говорити и када на неком нивоу власти седе људи из опозиције. Ово су ствари које не смеју да се раде. Ово су ствари које изазивају сумњу код народа да ће се сутра само „екипа“ на власти променити а да ће све остати исто. Ово су ствари које највише одговарају управо СНСД-у и Додику јер имају оправдање да кажу „ми крадемо, али ево, и ваши краду“. Указивање на покушај малверзације на нивоу града, никако није у сврху да се напакости градоначелнику Бањалуке и уопштено опозицији, већ је у смеру скретања пажње да овакве ствари не смеју да се дешавају уколико желимо да следеће године оборимо режим Милорада Додика.

Сви који раде, могу и да погреше, али то мора да се каже и да се штета санира. Нећемо дозволити да због нечијег пропуста прича оде у смеру да је Рестарт тај који без основа удара по опозицији. Не желимо да се о Рестарту прича као о некоме ко је прешао на Додикову страну, или да се прича како се Рестарт „продао“. Једноставно, то није тачно. То је лаж и ништа друго. Међутим, никада нећемо дати подршку никоме ко жели да се понаша на исти начин као што се понашао СНСД.

Сви они који желе да унапређујемо друштво у коме живимо, да развијамо правну државу и владавину права, да правимо систем у коме неће бити повлашћених, имаће нашу подршку. Још једном понављамо, опозиција има јако тежак задатак. Бори се у неравноправним условима. Али не могу да очекују да ћемо затварати очи и ћутати и на ствари које и они лоше ураде. Указивање на промашаје и пропусте опозиције је управо у функцији јачања опозиције и исправљања грешака које направе. И само се у том контексту ови напади и указивање на грешке могу посматрати. Онај ко забија главу у песак и прелази преко лоших одлука прави много већу штету од Рестарта који указује шта треба да се промени.

Порука за крај и власти и опозицији је:

Само вас посматрамо. Како до сада, тако и убудуће.

Велизар Антић и Стефан Благић

Facebook Comments

Related Articles

Close