РТРС позива на паљење Окружног тужилаштва, РеСтарт подноси кривичну пријаву и против Додика

РТРС позива на паљење Окружног тужилаштва, РеСтарт подноси кривичну пријаву и против Додика

РТРС позива на паљење Окружног тужилаштва, РеСтарт подноси кривичну пријаву и против Додика

Тзв. Радио – телевизија Републике Српске спроводи посљедњу – „пету фазу уништавања институција Српске“, позивајући на свеопште насиље и, вјеровали или не, ПАЉЕЊЕ ИНСТИТУЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

У тексту на њиховом порталу насловљеном „Режисери НВО пројекта Драгичевић рачунају на политичку неписменост бх. грађана“, објављеном данас (29.12.2018.) на порталу овог медија, они преносе дословно сљедеће: „Зато Давор Драгичевић не напада Тужилаштво у Српској и не гађа њихову зграду јајима. Зграда Тужилаштва не гори, ИАКО ЈЕ МОРАЛА.“

Иако се у тексту не објашњава зашто зграда Тужилаштва „мора да гори“ и зашто се мора физички елиминисати, очигледно је да овој телевизији сметају институције Републике Српске, па сада позивају и на њихово паљење. Руководство РТРС-а се није ни оградило од оваквог текста и позива на паљење Тужилаштва, што мора да значи да су сагласни са тим. Ако се у обзир узме још један податак - од кога је РТРС преузео овај текст  (ради се о порталу Поскок са сједиштем у Западној Херцеговини), ствари постају много јасније. Мржња РТРС-а према институцијама Српске овога пута је јасно наглашена, па нас занима и да ли новинари ове телевизије, или њихово руководство, планирају лично да запале Тужилаштво? Ово су и питања за надлежне органе.

Интересантно је и да је Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, такође најавио напад на Окружно тужилаштво у Бањалуци, тачније, на људе односно носиоце јавних функција запослене у овој институцији. Изјаву коју ћете прочитати Додик је дао у вези са случајем Драгичевић и на тај начин се директно умијешао у рад Тужилаштва Српске и тако прекршио не само Кривични закон, него и Устав наше земље.

„Ако за мјесец-два дана не буде те одлуке, позваћу грађане пред тужилаштво да их избацимо из њихових канцеларија...“ Овом изјавом Додик је извршио напад на уставно-правни поредак Републике Српске и угрозио сигурност носилаца јавних функција, те тим прекршио члан 339. Кривичног закона Репубике Српске који каже: „Ко нападне или озбиљно пријети да ће напасти судију или јавног тужиоца у вези са вршењем судијске или тужилачке дужности, казниће се казном затвора од једне до осам година“, али и члан 340. истог закона, који каже: „Ко примјеном силе, пријетњом употребе силе или на други начин омета или спријечи судију или јавног тужиоца у вршењу судијске или тужилачке дужности, казниће се казном затвора од једне до пет година.

Наша организација ће, због овога, поднијети кривичну пријаву против Додик Милорада, јер сматрамо да је овом изјавом дошло до озбиљног нарушавања правног поретка Републике Српске и да се сви одговорни у овом процесу морају привести лицу правде и санкционисати у складу са законом.

Стефан Благић, Рестарт Српска

 

 

Facebook Comments

Close