РеСтарт и изазивање хаоса у РС

РеСтарт и изазивање хаоса у РС

РеСтарт и изазивање хаоса у РС

Ауторски текст Александра Врањеша (саветника председника РС Милорада Додика) објављен на порталу „Све о Српској“ бави се кандидатуром Младена Иванића за српског члана Председништва БиХ. У самом тексту има неколико контрадикторних тврдњи али нама није циљ анализа целог текста и односа власти и опозиције у РС. Нас конкретно интересује спомињање Рестарта у негативном контексту као неког ко би могао бити искоришћен од стране СЗП за изазивање хаоса у РС.

У својој „методи сценарија и покушаја хипотетичког описивања могуће ситуације која је Иванића уверила у победу“ Врањеш наводи да је: „Република Српска (је) фактор дестабилизација у БиХ и њоме управља диктаторски режим на челу са Милорадом Додиком, којег треба срушити, ако не на изборима у октобру, онда на улици. СЗП ће при томе подржати покрете „Правда за Давида“ и РеСтарт у којима виде капацитет за ванинституционалну борбу у процесу слабљења политичке снаге „режима“, да ли прије или након избора. Бунт ће произаћи из претпоставке да је „режим“ уплашен сопственог народа чије активности проглашава непријатељским дјеловањем. Како су у СЗП-у свјесни високог рејтинга који СНСД тренутно има, подржавају да мање групе покрену ванинституционалну борбу која ће, како очекују, да ескалира у најповољнијем случају до размјера хаоса...

Шта рећи после овакве хипотетичке конструкције саветника председника РС. Можемо само да кажемо да је оваква констатација, барем што се Рестарта тиче, без било каквог основа у реалности и да спада у домен научне фантастике. Да је заиста реч о научној фантастици покушаћемо да докажемо у следећих пар теза.

Пре свега, Рестарт је такво удружење да нико не може нити да нас изманипулише нити да нама управља. Имамо јасну визију Републике Српске и како она треба да изгледа – као уређена правна држава са концептом владавине права и правих тржишних основа у економији, са јасним односима са Федерацијом БиХ баш као што стоји у Дејтонском споразуму, земљу у којој посао добијају способни а не подобни, земљу из које се не сели масовно. Тај концепт се у великој мери разликује од онога што владајућа гарнитура нуди и спроводи у РС и то је једини разлог зашто нисмо на истим таласним дужинама са њима и зашто смо на различитим политичким позицијама. Да се одмах разумемо, многи у СЗП су на истим таласним дужинама са људима који се тренутно налазе на власти и као такви и они нам представљају политичке противнике. Читав тај концепт размишљања, где се власт схвата као могућност за распоређивање ресурса онако како одговара уском кругу привилегованих појединаца, нам је стран и увек ћемо се борити против њега ма ко био на власти. Самим тим ни СЗП нема никаквог утицаја на рад Рестарта, нити ће га имати у будућности.

Даље, сматрамо да владајућа гарнитура и треба да буде уплашена од сопственог народа (како је то Врањеш хипотетички навео) с обзиром на то да су катастрофално владали претходних ДВАНАЕСТ ГОДИНА и да је време да се склоне са тих позиција када већ нису способни да донесу напредак Републици Српској. Наравно, склањање са власти мора да се одвија на изборима и никакав хаос нам није потребан нити га Рестарт подржава! Чак напротив, уколико анализирамо ко се стално позива на хаос и ко га прижељкује видећемо да то раде управо људи из власти. Уколико се запитамо зашто је то тако, долазимо до јасног одговора да је то део стратегије којом покушавају да добију изборе у октобру. Наиме, о чему се ради?

Власт у РС је на тој позицији већ ДВАНАЕСТ ГОДИНА! За тих дванаест година резулатати су катастрофални! Одлазак младих становника је сваким даном све већи; задуженост РС је сваким даном све већа; запошљавање партијских кадрова (и уједно једине снаге на коју власт са сигурношћу може да рачуна) је све већа; животни стандард народа је мало или чак нимало поправљен; јавна предузећа која би требало да буду мотор развоја РС раде или у губитку или на самој граници позитивног пословања; урушавање институција РС од стране владајућих је свакодневна; рушење независних институција (пример је смена главног ревизора РС, чији се извештај није свидео владајућим) је такође погубна по РС; подгревање међунационалних тензија (добрим делом синхронизовано са бошњачким политичарима) је веома често; изолазија РС од целог света је евидентна; улагања како страних тако и домаћих инвеститора у привреду РС су минимална јер власт није створила претпоставке за сигурно пословање; корупција је на изразито високом нивоу; самим тим и неповерење у институције РС је сваким даном све веће што неповољно утиче на саму РС; иако на крају ове листе, можда и најзначајније од свега што власт негативно ради, јесте подела народа на издајнике и патриоте, што доводи до велике дестабилизације у РС.

Пошто је за овакво стање у Републици Српској највећи кривац управо неспособна власт, логично је да немају са чиме да изађу пред народ и октобарске изборе. У недостатку резултата једина излазна стратегија јесте управо фабриковање угрожености РС, разноразних обојених револуција, рушења РС од стране разноразних плаћеника и обојених револуционара. Пошто се власт крије иза имена Српске и поистовећује са институцијама РС, сваки вид критике људи који су неспособни у власти они преименују у критику саме РС и институција РС. Иако је ово за све мислеће људе веома провидна стратегија, не треба заборавити да власт контролише јавни сервис РТРС на коме се управо ова теорија свакодневно потенцира.

Оно у чему се свакако слажемо са Врањешом је констатација на крају текста да је „нешто и до воље народа!“. Иако је огромна машинерија покренута да се народ Републике Српске изманипулише и наведе да и после ДВАНАЕСТ ГОДИНА на власти, да још један мандат владајућој гарнитури, искрено се надамо да манипулација овога пута неће проћи. А Рестарт ће се са своје стране потрудити да свакодневно подсећа јавност шта је све актуелна власт радила у претходних ДВАНАЕСТ ГОДИНА. Још четири бачене године би биле погубне за Републику Српску и опоравак од евентуалних ШЕСНАЕСТ ГОДИНА владавине ове интересне групације. Уколико нас због те активности власт сврста (што већ јесте) у обојене револуционаре, част ће нам бити да се нађемо на тој листи.

На самом крају можемо да поручимо како онима на власти, тако и онима из опозиције, који желе да владају на исти начин као што је то до сада био случај у РС, да Рестарт сваким даном јача и да нам свакодневно прилази све више људи, што нам даје снагу да се боримо против оваквог начина владања у РС, и да ћемо и једнима и другима, у будућности, бити велики друштвени и морални противници.

Велизар Антић, Рестарт Српска

Facebook Comments

Close