Разбијање митова

Разбијање митова

Разбијање митова

Рекло би се да је, оно о чему се ради у овом тексту, само за себе логично и свима разумљиво, али често се срећемо са примјерима који говоре супротно. Потребно је, ипак, разбити неке митове и развијетлити грађанима РС о чему се заправо ради.

Свакодневно смо у прилици да видимо у медијима наслове попут “Предсједник РС дао је новац за...”, “Влада РС је финансирала....” и због тога је веома битно да грађани РС разумију да Влада РС или кабинет предсједника немају никакав свој новац.

Влада РС није нпр. фабрика обуће па да остварује одређени профит. Сав новац којим Влада РС располаже јесте новац који порески обвезници (а то сте сви ви који ово читате) упумпавају у буџет. Држава путем пореза пуни буџет, а порезе прикупља од својих грађана. То су НАШЕ паре, а не владине паре. Ми, грађани, само смо овластили одређене људе да на најбољи начин распоређују НАШИМ парама. Сваки пут када то не ураде, ми имамо пуно право да их критикујемо и тражимо да се исправи начињена грешка.

Иста ствар је и са предсједником Републике Српске. Када чујете вијести попут “Предсједник Милорад Додик дао је новац за изградњу...” поново се ради о НАШЕМ новцу који је дат за изградњу. Наравно, када М. Додик као М. Додик да своје личне паре за било шта, то је његова ствар и ми у то не улазимо. Тренутно наглашавамо спиновање којем су изложени сви наши грађани.

И још, сви сте били у прилици да видите некога од политичара како нешто сади, окопава, закопава, спасава и сл. у неким акцијама. Посао политичара, који је изабран на одређену функцију, није да сади дрвеће или чисти улице, посао политичара је да успостави систем у којем ће они који су заиста задужени за нпр. сађење обављати свој посао и добијати редовне плате за свој обављен посао. Онај политичар који успостави систем у којем ће сваки дио система (успјешно) обављати посао за који је задужен, једино се може назвати успјешним политичарем. Све остало је само лична промоција од које се ниједном грађанину неће побољшати ситуација у којој се тренутно налази.  Политичари имају апсолутно право да у своје слободно вријеме до миле воље косе траву или нешто слчно, али у вријеме када су на својој дужности морају да обављају искључиво оно за шта су задужени. Све остало је, како сам рекла, само лична промоција.

Ивана Перишић

 

Facebook Comments

Close