ПРОНАТАЛИТЕТНА ПОЛИТИКА СРПСКЕ

ПРОНАТАЛИТЕТНА ПОЛИТИКА СРПСКЕ

ПРОНАТАЛИТЕТНА ПОЛИТИКА СРПСКЕ

Највећи проблем Републике Српске је тај што из дана у дан губимо биолошку и економску снагу. На подручју Републике Српске дневно се роди 25 беба, а умре 40 људи, а додатни проблем је и у томе што један број младих и способних људи одлази. И не само младих и способних. Данас одлазе буквално сви. Ово значи да ми сваког дана, све бржи и брже губимо становништво.

Примјера ради, 2015. године, према подацима Републичког завода за статистику, рођено је само 9357 беба. 2000. године тај број је износио 14 191! Рекордна стопа негативног природног прираштаја забиљежена је 2013. и износила је минус три промила!

Рестарт Српска жели да створи систем у којем се више људи рађа него што умире. Пронаталитетна политика треба да буде приоритетна политика Републике Српске. Пронаталитетна политика треба да буде финансирана новцем пореских обвезника и треба да буде у оквиру Министарства породице омладине и спорта. Млади у РС се не одлучују за оснивање породице због незапослености и због неријешеног стамбеног питања. Залагаћемо се не само за веће дјечије додатке, материнске додатке и једнократне помоћи већ и за стамбену и кредитну политику за младе људе са дјецом, флексибилно радно вријеме за људе са дјецом до одређене доби и економску сигурност. Потребно је да се достигне стопа укупног фертилитета од 2,1 дјетета по мајци, што би омогућило бар просту репродукцију.

За вријеме коришћења породиљског одсуства мајка ће добијати 100 % од плате коју је остваривала прије одласка на породиљско одсуство у трајању од 12 мјесеци. Право на матерински додатак остварује свака мајка, осим мајке која има право на накнаду плате за вријеме породиљског одсуства. Ова накнада ће износити 500 КМ и трајаће од  12 мјесеци.

Према званичним подацима Републичког завода за статистику РС, незапосленост жена износи око 25 одсто. Такође, према званичним подацима РЗС РС, у посљедњих неколико година годишње се роди мање од десет хиљада беба, стога би износ оваквих накнада био око 15 милиона марака годишње. Примјера ради, поклон (субвенција) који Влада РС одобрава Жељезницама РС износи 25 милиона марака годишње. Дакле, новца има, питање је воље гдје се треба утрошити.

Помоћ за опрему за новорођенче за сваку породиљу ће износити 500 КМ, а једнократна помоћ за треће и свако наредно дијете ће износити 750 КМ.  Залагаћемо се за трајне накнаде за мајке које роде четворо и више дјеце. Понављамо, субвенција коју Влада РС одобрава Жељезницама РС износи 25 милиона марака годишње!

Држава ће финансирати из буџета 3 покушаја вантјелесне оплодње.

У 17 од 62 општине нема никаквог облика предшколског васпитања и образовања. Ово мора  да се промијени. Држава ће обезбиједити субвенције за цијену гријања, комуналија, воде, електричне енергије. Предшколска установа може бити основана као јавна или приватна установа.  Инсистираћемо на што бољим условима за своје најмлађе.

Стамбена и кредитна политика се односи на младе људе са дјецом при куповини или изградњи прве некретнине. Потребно је да постоје снижена и фиксне каматне стопе за ове људе. Атмосфера међу младима по питању стамбеног осамостаљивања је веома лоша због незапослености и недовољних финансијских средстава. Држава ће из буџета финансирати 15 % трошкова кредита за младе људе(до 30 година) са дјецом. При томе, стан који се купује неће смјети да буде већи од 50 квадрата, чиме желимо да избјегнемо могуће малверзације.

Нећемо стати док нашим људима ово не обезбиједимо.

Не можемо себи приуштити луксуз одумирања, а за сада смо на на том путу. Аутопуту боље речено.

Ивана Перишић и Стефан Благић

Facebook Comments

Related Articles

Close