Промјена бирачког мјеста и како да реагујете

Промјена бирачког мјеста и како да реагујете

Промјена бирачког мјеста и како да реагујете

Руководству Рестарта се све више и више особа обраћа са идентичним проблемом. Иако су одувијек пријављени на бирачким мјестима на територији Републике Српске/БиХ, гдје и гласају сваког изборног дана, овога пута то није случај.

Без икаквог разлога и без иједног објашњења, појединцима је промијењено бирачко мјесто, односно мјесто гласања. Примјера ради, особе које су читавог живота гласале у Новом Граду, Теслићу или Дервенти, измјештени су на фиктивне адресе у Србији, најчешће у Београду, на којима би, тобоже, требало да гласају.

Свима вама који први пут чујете ову информацију, савјетујемо да провјерите своје бирачко мјесто на интернет презентацији Централне изборне комисији и то на овом линку. https://www.izbori.ba/Default.aspx?CategoryID=511&Lang=5

Свима вама који сте трајно настањени на територији Републике Српске/Босне и Херцеговине, а којима је, према ЦИК-у, одређено мјесто гласања ван БиХ, морате да знате сљедеће ствари:

  • Постоји веома велика вјероватноћа да вам је нека особа (најчешће је то јавни или партијски службеник, члан родбине или неко ко се бави малверзацијама на друштвеним мрежама) злоупотријебио и/или фалсификовао личне податке које сте давали током претходне двије, али могуће и више година

 

  • Потребно је да ове случајеве пријавите, како ЦИК-у, тако и Тужилаштву БиХ, или некој од организација које се баве посматрањем избора (нпр. Коалиција под лупом)

 

  • Најбитније од свега, ВИ И ДАЉЕ МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ У СВОЈОЈ ОПШТИНИ пребивалишта, али на непотврђеном бирачком мјесту. У свакој општини/граду постоји једно бирачко мјесто на којем се гласа путем тзв. непотврђених гласачких листића, а свако у својој општини може да провјери гдје се то мјесто тачно налази

 

Битно је истаћи да се, листићи са непотврђеног бирачког мјеста прво пребројавају, тако да се не може десити да сте гласали два пута (и из иностранства и из РС/БиХ). Дакле, уколико гласате на презентовани начин, спријечићете изборну превару која је очигледно у припреми.

Такође, Рестарту су се јавили људи који су у иностранству и који тврде да нису добили тражене гласачке листиће, али да су страначки представници уредно запримили своје. Такође, појединци су умјесто гласачког листића за члана предсједништва РС, добијали гласачке листиће за члана предсједништва из ФБиХ. Они такође треба да обавијесте и ЦИК и Тужилаштво БиХ о својим случајевима.

Ваш Рестарт

 

Facebook Comments

Close