Профит и од студентског дома

Профит и од студентског дома

Профит и од студентског дома

Четврти павиљон Студентског центра “Никола Тесла” отворио је своја врата студентима 2016. године након 2 и по године градње и након око 7,5 милиона КМ. Овим павиљоном би се, заиста, могли поносити и универзитетски градови много већи од Бање Луке. Смјештајни капацитет износи 280 кревета који су распоређени у 140 савремено опремљених соба. Објекат има 5 етажа и у објекту се налазе заједничке просторије попут чајне кухиње, студентске ординације, вешераја, читаонице итд.

Студентски дом јесте намијењен за најбоље студенте, али смјештајни капацитет би се итекако могао ефикасно искористити у периоду када студенти немају никаквих обавеза на факултету. Не заборавите да је Бања Лука оборила рекорд 2016. године по броју туриста који су посјетили овај град, њих укупно 82 171. Већина тих људи се одлучи и да преноћи у неким од хотела или хостела који се налазе у понуди. Уколико погледамо академску годину 2016/17 можемо да видимо да јунско-јулски рок завршава 7.7.2017., а наредни рок почиње 21.8.2017., што заправо значи да ће све те дивно опремљене собе да зјапе празне у периоду од 40 дана.

Па зашто се не би остварио профит у том периоду!? Не бисмо да будемо претенциозни па да напишемо како би свих 40 дана свих 280 кревета било попуњено (иако у том случају цифра од  168 000 КМ заиста звучи добро, а да узмемо да је цијена кревета по ноћи само 15 КМ), али врло је могуће да би у просјеку било попуњено неких 100 кревета дневно. То значи да би у периоду одржавања фестивала попут “Демофеста” и “Нектар Фреш Вејв фестивала” сви кревети били заузети, а у неким другим данима, када туристичка понуда града Бања Лука није толико богата, број заузетих соба био би мањи. Цијена од 15 КМ по кревету би била једна од најјефтиних на тржишту, а та цифра од 15 КМ помножена са 100 кревета дневно па пута 40 дана (колико смо рекли да има луфта између рокова) дала би једну лијепу суму од 60 000 КМ. 60 000 КМ није довољно за епохално пројекте, али буџету који је стално у дефициту итекако добро дође. Нећемо занемарити ни трошкове попут воде и струје. Рачун за воду за мјесец децембар 2016. године у овом павиљону износио је око 1000 КМ. РЈ “Електродистрибуција” Бања Лука је испоручила овом дому струју за децембар мјесец 2016. године у износу око 7 000 КМ. Веома битно је напоменути да су ови трошкови у ситуацији када је дом у потпуности попуњен скоро сваки дан, а ми смо узели за просјек 100 кревета, што нас доводи до закључка да би ови трошкови у периоду јула и августа били знатно мањи. Не треба занемарити ни особље које би било потребно да одржава читав дом у вријеме када би се он издавао туристима, али сви ти трошкови би се одузели од цифре од 60 000 КМ и по нашим проначунима 53 000 КМ -55 000 КМ могао би да буде профит.

У свим добро организованим друштвима постоји већ оваква пракса и показала се веома корисном јер се ради о вин-вин ситуацији у којој зарађујете, а уједно не утичете на студенте и њихове обавезе. Новац који би се остварио на овакав начин постао би дио буџета УНИБЛ, а новац би се веома лијепо могао искористити за изградњу приступне рампе и тоалета за особе са инвалидитетом на Електротехничком и Пољопривредном факултету у Бањој Луци (бар у првом кругу, касније то треба да постане пракса и за друге факултете). Само 4 факултета са Универзитета у Бањој Луци су прилагођена особама са инвалидитетом, а то се мора промијенити. Ми смо пронашли начин!

Ивана Перишић

Facebook Comments

Related Articles

Close