Приближимо културу младима

Приближимо културу младима

Приближимо културу младима

Проблеми младих у Републици Српској су многобројни. Велика стопа незапослености, велики број младих који напуштају државу у потрази за бољим животом, у великом броју случајева изостанак шансе за напредовањем, осамостављивањем и успјехом итд. Такође, када говоримо о младима, многи настоје да младе представе у много горем свјетлу него што они заиста јесу, те им дају квалификације да су незаинтересовани, лијени, те да све своје вријеме проводе у кафићима испијајући кафе.

Међутим, ако се запитате шта је овај систем омогућио млађим особама, видјећете да није много тога. Управо због тога ћемо у наредном периоду покренути акцију приближавања младих културним догађајима.

Наиме, ради се о једној врло једноставној ствари коју би Министарство просвјете и културе требало да омогући. Читав пројекат је замишљен тако да свака особа која напуни 18 година са пребивалиштем у Републици Српској и држављанством РС/БиХ , има право да поднесе захтјев за добијање картице која ће му омогућити да до 19. године може да посјећује позоришта, музеје, галерије, библиотеке и итд. широм Републике Српске потпуно бесплатно. Захтјев за добијање персонализиване картице би се попуњавао преко интернета на страници Министарства просвјете и културе, те би се картице слале на кућне адресе подносиоца. На тај начин би трошкови по буџет били минимални односно безначајни. На свакој културној установи би било назначено да ли наведена картица може да се искористи, те би корисници картица врло лако могли да се снађу и да што боље искористе овакву погодност.

Други начин за остваривање оваквог пројекта би било прављење апликације на којој би свака особа са напуњених 18 година могла да отвори налог и да добије на том налогу 100 КМ (или више) које би се искљкучиво могле искористити у горе поменуте сврхе. Међутим, овакав облик захтијева више времена за реализацију и много више новца, али и умрежен систем са свим културним установама, гдје би културне установа морале да имају скенере који би очитавали стање на рачуну на апликацији, и скидали одређену суму у зависности колико која културна установа наплаћује улаз.

Добре стране оваквог пројекта су многобројне. На овај начин бисмо омогућили младима да потпуно бесплатно посјећују културне установе, развили бисмо код њих навику да одлазе у културне установе, заинтересовали бисмо их даље за културу и културни развој.

Слична пракса већ постоји у Италији гдје сви 18-огодишњаци добијају ваучере у износу од 500 евра и могу да их искористе на сличан начин како је наведено и у овом тексту. Овакав пројекат је доживио позитивне реакције у Италији и млади су ваучере искористили на одличан начин. Такође, то је олакшало и многим родитељима јер су млади мање новца тражили од својих родитеља када су излазили са својим вршњацима, управо због тога што нису ишли у кафиће, већ су са својим пријатељима одлазили на позоришне представе, концерте и слично, а притом им је то било потпуно бесплатно.

Ова акција треба да се реализује у сарадњи Министарством просвјете и културе Републике Српске, али и културно-умјетничким радницима наше земље, како би се одредило најпрактичније пројектно рјешење и спријечиле евентуалне злоупотребе.

P.S. Постоји и потпуно бесплатна опција за коју је потребна само одлука Владе Републике Српске којом би се прописало да је довољно да 18-огодишњаци на улазу у културне установе покажу личне карте, и самим тим би им улаз био бесплатан.

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close