(Предизборно) обећање – лудом радовање

(Предизборно) обећање – лудом радовање

(Предизборно) обећање – лудом радовање

Зашто нико није испоштовао систем потпуне транспарентности?


Иако су се на претходним локалним изборима, тачније у предизборној кампањи, политичари у Српској такмичили, уколико побиједе на изборима, ко ће прије да спроведе систем потпуне финансијске транспарентности у својим јединицама локалних самоуправа, до дана данашњег то нико није урадио.


Да се подсјетимо, Рестарт је још прије готово четири године предлагао успостављање система потпуне финансијске транспарентности, који је у суштини веома једноставан. Он подразумијева да се на почетку сваког мјесеца за онај претходни мјесец, на сајту сваке институције прикаже тачан износ новца који је потрошен тај мјесец, да се окаче сви уговори по којима је новац потрошен и рачуни односно фактуре по којима су се плаћала добра и услуге. Ставку по ставку.


Интересантно, најдаље од свих је догурао градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је и сам обећавао систем транспарентности трошења новца. „Транспарентним приказивањем сваког рачуна већег од 500 КМ и оваквом расподјелом средстава ће доћи нова епоха у Градској управи највећег града у Српској”, обећавао је Станивуковић прије локалних избора.


Сам почетак је био добар. Градска администрација је до одређеног сегмента и увела транспарентније пословање. На сајту управе се могу пронаћи називи уговора који су потписани, као и вриједности тих уговора.


На жалост, ту се прича завршила. Осим имена уговора, није могуће приступити и прочитати сам уговор, нити је могуће скинути га са сајта. Нити један једини рачун из било ког уговора није приказан, што у коначници значи да се ништа кључно није ни промијенило. Када јавност не може видјети ништа осим назива уговора, када се не може приступити нити једном плаћеном рачуну, то оставља широко отворена врата могућим малверзацијама.

Да би се читаоцима појаснило, идентичан систем какав сада има градска управа у највећем граду Српске, има и РТРС. Практично све што се може видјети на сајту управе, може и на сајту РТРС-а. Сложићемо се, ако неко не може бити примјер доброг пословања, то је управо РТРС.

Управо је недостатак финансијске транспарентности пружао могућност политичарима на власти да деценијама злоупотребљавају институције система, а све у њихову личну корист. Док се не успостави овај, у суштини веома једноставан принцип, који би свим грађанима омогућио једноставан приступ (а самим тим и контролу) пословања градских и општинских управа (али и републичких и државних органа), малверзације ће наставити да се дешавају.


Рестарт није измислио систем потпуне финансијске транспарентности. Он у развијеним земљама постоји дуго времена. Топла вода је измишљена. На нама остаје да ли ћемо је искористити, или ћемо наставити са политиком која деценијама урушава животе свих грађана Републике Српске, без обзира да ли се ради о власти или опозицији.

Стефан Благић

Facebook Comments

Related Articles

Close