Предизборна обећања у Зворнику

Предизборна обећања у Зворнику

Предизборна обећања у Зворнику

Од завршетка локалних избора у Босни и Херцеговини и формирања локалне власти протекло је више од годину дана. Серијом текстова провјеравамо шта је у ових годину дана урађено у градовима у Републици Српској од онога што је у предизборној кампањи обећавано грађанима. Овога пута провјеравамо шта је од обећаног локална власт испунила у Зворнику.

За разлику од Требиња, рецимо, гдје је локална власт обећавала и шаком и капом, локална власт у Зворнику, предвођена СНСД-ом, је имала много мање обећања. Они су у највећем броју случајева обећавали потпуно исте ствари као у претходним предизборним кампањама које нису испунили.

На локалним изборима 2020. године за градоначелника Зворника је поново изабран Зоран Стевановић са 73,5% гласова. На претходним локалним изборима 2016. године Стевановић је освојио око 73% гласова. Од 31 одборника колико броји Скупштина града Зворника, 13 одборника је из СНСД-а, што значи да ова политичка партија заједно са својим коалиционим партнерима има апсолутну већину у Скупштини града па градоначелник може да спроводи своје политике без ометања од стране одборника.

Као велики проблем у самом начину на који функционише градска управа би могли издвојити нетранспарентност у раду. Наиме, засиједања Градске скупштине се не преносе јавно па грађани и немају увид шта се дешава у институцији која би требало да брине о њиховим интересима на локалном нивоу.

У предизборној кампањи СНСД и градоначелник Стевановић су обећавали изградњу градске гараже, кружни ток у Каракају, пречишћивач отпадних вода, регулацију корита ријеке Сапне, уређење корита ријеке Хоче, нову зграду градске управе, нову зграду суда и тужилаштва, реконструкцију градског споменика као и реконструкцију многих улица у граду, изградња канализације у сеоским срединама.

Ниједан од ових капиталних обећања градска власт у Зворнику до сада није реализовала. Нека су кренула у реализацију, али још увијек ни једно од ових великих обећања није до краја и реализовано. Мада су много мање обећавали од градских власти у Требињу, чињеница је да је јако мало од обећаног и испуњено. Занимљиво је и то да су многа од ових предизборних обећања актуелна у неколико претходних изборних циклуса и да до дан данас нису реализована.

Као нешто што је реализовано од свих обећања јесте оцртавање паркинг мјеста у центру града, што је у сваком случају за похвалу. Али ово није велико инфраструктурно дјело којим би се могла заслужити прелазна оцјена градске управе. Такође, уз финансијску помоћ Чешке владе започет је пројекат изградње пречишћивача отпадних вода на Брањеву, али ни до дан данас овај пројекат није завршен. Све у свему, за ових годину дана градска власт у Зворнику не може да добије прелазну оцјену.

Неколико питања о животу у Зворнику смо поставили и одборнику у Скупштини града испред СДС-а Бојану Лукићу.

- Ви сте млад човек. За разлику од већине младих у земљи који нису заинтересовани да се баве политиком и да мијењају ствари у земљи, ви сте ушли у политику. Зашто сте се опредијелили да уђете у политику?

- Моје бављење политиком и улазак у СДС је породична традиција. Од када знам за себе моја породица је у СДС. То је политичка партија која је била уз свој народ када је било најтеже и ја сам, сасвим природно, ушао у политику и у ову странку како би дао допринос да у Српској буде боље.

- Власт се у предизборној кампањи хвалила да је у претходном периоду испунила велики број обећања. Шта је од овог истина и да ли сте ви лично и колико задовољни са оним што је власт урадила у претходном мандату у Зворнику?

– Јако мало је испуњених предизборних обећања у Зворнику. Локална власт већ неколико изборних циклуса има иста обећања која не успијева да реализује.

- У овој предизборној кампањи владајући су се хвалили да је Зворник највеће градилиште у Српској, одмах послије Бањалуке. Да ли је ово истина и колико се заиста гради у Зворнику?

– Истина је да се у Зворнику јако пуно гради у посљедње вријеме. Међутим, у читавој тој градњи је и јако пуно неодговорности. Наиме, сви знају да је паркинг велики проблем у граду. Владајући нису водили рачуна о овоме па смо данас у великом проблему. Такође, неки пројекти који су и започети се финансирају из кредита који нису најповољнији.

- Да ли су млади задовољни и остају ли у граду или има више оних који желе да оду из њега?

– Много је више оних који желе да оду из Зворника. Међутим, ми имамо ту срећу да је Зворник центар ове регије па нам долазе људи из околних мањих мјеста и онда се број становника не смањује у самом граду. Али зато се сва мања мјеста око Зворника свакодневно празне и имају огроман проблем одласка посебно младог становништва.

Рестарт Српска

Facebook Comments

Related Articles

Close