Предизборна обећања у Лакташима

Предизборна обећања у Лакташима

 

У серији текстова пратимо и анализирамо шта је све обећавано у предизборим кампањама а шта је од обећаног реализовано у првој години мандата нових градских власти у градовима у Републици Српској. Најновији случај којим се бавимо јесте најмлађи град у Републици Српској – Лакташи.

Ова општина, а у назад мјесец дана и град, је на одређени начин бастион СНСД-а и власти предвођене Милорадом Додиком. Управо из тог разлога и на локалним изборима који су одржани 15.11.2020. у Лакташима није било већих изненађења и за начелника је изабран Мирослав Бојић из СНСД-а са освојених 11.059 гласова или 69,41%. Његов противкандидат је био Дејан Којић кога су кандидовали СДС и ПДП који је освојио 4.873 гласа или 30,59%. Дакле, ради се о убједљивој побједи кандидата владајуће коалиције, што и није велико изненађење.

Међутим, уколико се посматрају резултати са претходних локалних избора који су одржани октобра 2016. године, видљиво је да је подршка СНСД-у опала у претходне четири године. Наиме, на изборима из октобра 2016. године Ранко Карапетановић кандидат СНСД-а је освојио 13.109 гласова или 74,38%. Док је његов противкандидат Предраг Смиљанић испред СДС-а освојио 4.516 гласова или 25,62%. Упоређујући резултате избора видљиво је да је подршка СНСД-овом кандидату опала за око 2.000 гласова, док је број гласова који је добио кандидат опозиције 2020. године за нијансу бољи у односу на претходне изборе. Видљив је тренд опадања подршке владајућој коалицији. Али без обзира на нешто слабији резултат СНСД-овог кандидата 2020. у односу на изборе 2016. године, јасно је да СНСД има доминантну позицију у овом граду у односу на остале партије.

Уколико посматрамо мандате одборника доминација СНСД-а постаје још јаснија. На изборима 2016. године СНСД је имао подршку од 47,8% освојених гласова и добио је 15 мандата у скупштини општине од укупно 29 мандата колико броји скупштина. Дакле, могли су самостално да формирају власт у овој тада општини. Док су на изборима 2020. године освојили 45,53% гласова и имали један мандат мање, добили су 14 одборничких мјеста. Овај нешто слабији резултат СНСД-а у односу на претходне изборе, ова политичка партија је надомјестила прелетачима. Наиме, одмах након избора већ у новембру и децембру редове СНСД-а су ојачали по један одборник из СПС-а, један из ДНС-а и један из ПДП-а. Тако да тренутну скупштинску већину чини 17 одборника СНСД-а и један одборник који је добио мандат на листи Социјалистичке партије. Ових 18 одборника чине стабилну скупштинску већину која даје подршку начелнику Бојићу да без проблема спроводи оне политике за које се залагао прије избора.

Што се тиче обећања она су у предизборној кампањи била подијељена у три сегмента. Први се односио на инфраструктуру и подразумијевао је развој саобраћајне инфраструктуре, одрживо водоснабдијевање и канализацију, обновљиви извори енергије и утопљавање објеката, унапријеђење управљања отпадом, уређење водотока и корита ријеке Врбас. Други сегмент је био посвећен спорту и у њему је предвиђена изградња више спортских терена и фискултурних сала, као и изградња мултифункционалног спортског центра око спортске дворане у Лакташима као и изградња спортског терена са вјештачком травом. Трећи сегмент је био посвећен развоју предузетничке инфраструктуре и подршке локалној привреди. У овом дијелу је обећано успостављање и развој нових пословних зона, успостављање развојне агенције као и уопште побољшање услова за инвестирање у Лакташе и подршка локалним предузетницима.

Из наведеног је јасно да се власт није штедила када су предизборна обећања у питању. Међутим, када се ради о реализацији онога што је обећано, у првој години мандата урађено је мало тога. Највише је локална власт урадила у погледу инфраструктурних обећања гдје заиста има доста напретка прије свега у саобраћајној инфраструктури. Међутим, јако мало је урађено у урађењу водотокова и корита ријеке Врбас. У погледу спорта направљено је и уређено дјечије игралиште и теретана на отвореном, али је изградња спортског терена са вјештачком травом и даље на чекању. Најмање је урађено у трећем сегменту програма гдје су обећања била велика али је реализација била слаба. Осим проширења пословне зоне Александровац, остали обећани пројекти као и помоћ привредницима је изостала.

У поређењу са осталим локалним заједницама, оно што је урађено у првој години мандата нове градске власти, Лакташи и нису толико лоши. И поред тога што већи број обећања још увијек није реализован, барем је нешто урађено у инфраструктурним пројектима за разлику од појединих локалних заједница гдје је прва година мандата, можемо слободно рећи, преспавана и од обећања није урађено скоро ништа.

На крају смо неколико питања поставили одборнику ПДП-а у Скупштини града Лакташи Небојши Личанину о стању у овом граду.

  1. Да ли сте ви лично и колико задовољни са оним што је власт урадила у Лакташима за ових годину дана?

- Дјелимично сам задовољан. Задовољнији сам оним што је урађено на пољу развоја инфраструктуре, а мање задовољан са остваривањем онога што је обећано у вези унапређења запошљавања.

  1. Какво је расположење младих у граду, да ли су млади задовољни и остају ли у граду или има више оних који желе да оду из њега?

- Оно што се дешава могло би се више окарактерисати као егзодус него као одлазак. Сваки дан можемо чути бар за понекога да је отишао у неку од земаља ЕУ. Што је најзанимљивије, одлазе људи који су имали сасвим сређен живот у материјалном смислу. Тако да се више не одлази само из економских разлога већ се превасходно бјежи од несигурности и неперспективности.

  1. Свједоци смо да је власт у Лакташима остварила изузетно добар резултат на претходним локалним изборима. Како то коментаришете и какве су вам прогнозе за опште изборе који нас очекују у октобру?

- Локални и општи избори су двије различите приче. Катастрофални резултати које је на републичком нивоу получила власт СНСД-а и његових коалиционих партнера неизоставно ће, по мом мишљењу, одлучити промјену на републичком нивоу.

  1. Лакташи су прије мјесец дана постали град. Колико ће грађани имати користи од тога?

Лично се бојим да ће само доћи до повећања администрације и да је код самог проглашења града вођено пуно више бриге о форми него о садржају. Рецимо, на примјер, још 2012. године мој приједлог је био да изградимо средњошколски центар јер смо и тада били највећа локална заједница у РС без средњошколског центра. Та моја идеја у том тренутку није подржана. 

Рестарт Српска

Facebook Comments

Related Articles

Close