Предизборна обећања у Добоју

Предизборна обећања у Добоју

Предизборна обећања у Добоју

Град Добој је један од најзанимљивијих градова у Републици Српској у политичком смислу. Наиме, дуго времена је овај град био на одређени начин бастион СДС-а и опозиције у Републици Српској. Међутим, након Општих избора 2018. године Обрен Петровић прелази из СДС-а у СНСД и читаву страначку инфраструктуру преноси у нову странку. Овдје се поставља једно логично питање које гласи, како је могуће да прелазак градског одбора СДС-а аутоматски значи и прелазак свих гласача СДС-а на страну до тада жестоког политичког противника Милорада Додика. Односно, да ли је могуће да је Обрен Петровић толико моћна политичка фигура да су сви бивши чланови СДС-а са његовим преласком у СНСД аутоматски заборавили све шта су причали о Милораду Додику и преко ноћи почели да гласају за њега и СНСД или се ради о нечему другом. Да је немогуће да сви чланови СДС-а преко ноћи промијене своје ставове о СДС-у и СНСД-у и политикама које ове двије странке заступају и да се ради о нечем другом најбоље су потврдили поновљени локални избори у Добоју из 2020. године.

На локалним изборима у новембру 2020. године у Добоју су направљене озбиљне малверзације што је утврдио и ЦИК и у овом граду су поновљени избори. Поновљени избори су се одржали у фебруару 2021. године. Да се радило о великим малверзацијама и крађи у новембру 2020. године постаје јасно уколико се посматрају резултати на поновљеним изборима. Наиме, у новембру 2020. године кандидат за начелника испред СНСД-а Борис Јеринић, до тада жестоки СДС-овац и велики критичар режима Милорада Додика освојио је невјероватних 35.000 гласова или 82,3% од укупног броја гласова, док је његов противкандидат из СДС-а освојио свега око 2.000 гласова, или око 6%. Звучи потпуно невјероватно, али истинито. Да се радило о крађи и манипулацији бирачком вољом постаје јасно након понављања изора послије свега три мјесеца. У фебруару 2021. године на поновљеним изборима Борис Јеринић осваја 21.100 гласова или 67,11%, док његов противкандидат из СДС-а Цвијан Филиповић осваја око 5.100 гласова или 16,45%. Чак и за потпуне лаике јасно је да се ради о великој крађи јер је немогуће да кандидат СНСД-а за само три мјесеца изгуби 15% подршке, док кандидат опозиције поправи свој резултат за скоро три пута. Јасно је да је у првом кругу била велика изборна крађа за коју ни до дан данас нико није одговарао, што је посебна тема. Као коначни закључак овог дијела се намеће то да су политичке партије у потпуности овладале изборним процесом и да воља народа на изборима не одговара изборним резултатима. Отуда је јасно како је могуће да су дојучерашњи гласачи преко ноћи промијенили свој став и да сада гласају за СНСД. Јасно је да неко други управља бројањем гласова и да се не ради о реалној вољи народа преточеној у мандате.

Међутим, и поред свега тога јасно је да је у овом тренутку СНСД најјача политичка партија у Добоју јер је за градску скупштину ова партија добила 44,16% гласова и има 16 одборника од 31, што значи да самостално могу да формирају власт. Уз подршку странака окупљених у коалицију имају велику већину у Скупштини града што градоначелнику Јеринићу омогућава да спроводи политике које је обећао у предизборној кампањи без бојазни да би могао наићи на неодобравање у градској скупштини.

Од обећања које је градоначелник Јеринић потенцирао у предизборној кампањи можемо издвојити обећања у инфраструктури у приградским мјесним заједницама, нови путеви, водовод, канализација. Један од примјера гдје је власт имала велика обећања и добила велику подршку јесте и мјесна заједница Усора. Изградња нове болнице је већ традиционално обећање како локалне тако и власти на нивоу РС. Такође од већих обећања вриједно је издвојити и оно око уређења корита ријеке Босне.

Од свих обећања јако мало је и реализовано у првој години мандата. Осим ријетких поправки на саобраћајној инфраструктури нова градска власт се нема чиме похвалити. Обећања око изградње нове болнице гдје је уговор измеђи Министарства здравља РС и кинеске компаније потписан још у марту 2019. године у вриједности од 88 милиона КМ, са роком изградње од 3 године, још увијек нема ништа. Завршена је само прва фаза радова, што можемо окарактерисати као груби радови, док ће се са усељењем у нову болницу уколико се настави овај темпо градње чекати барем још 3 године. Уређење корита ријеке Босне је и даље у почетној фази и јако мало се урадило по овом питању. Све у свему, за првих годину дана локална власт у Добоју је јако мало урадила и не разликује се много у односу на друге градове у Републици Српској гдје је у предизборној кампањи обећавано и шаком и капом док је реализација била изузетно скромна. Надамо се да ће се у преосталом дијелу мандата мало пробудити и реализовати барем дио од предизборних обећања.

Да је Добој специфична средина у политичком контексту може да послужи и наше лично искуство и податак да нам на упите нису одговорили нити из кабинета градоначелника али ни одборници из владајућих ни опозиционих редова којима смо послали упите.

Велизар Антић

Facebook Comments

Related Articles

Close