Познајете ли осјећај, зове се срамота

Познајете ли осјећај, зове се срамота

Познајете ли осјећај, зове се срамота

Није никаква новост да режимски медији попут Радио - телевизије Републике Српске, агенције СРНА, затим у народу познате као тајкунске телевизије (АТВ), потпуно непрофесионално и без икакве дозе аргументације покушавају да наруше грађанске захтјеве да се дође до истине и правде у случају бруталног убиства Давида Драгичевића. Није новост ни да се група "Правда за Давида" покушава дискредитовати на свакојаке начине, али је новост један бесраман текст који је у овим медијима изашао овог јутра.

У тексту под називом "Грађани пријављују могућност злоупотребе личних података и ЈМБГ", СРНА, РТРС и АТВ нас покушавају увјерити како тобоже, "забринути" грађани пријављују могућност злоупотребе њихових јединствених матичних бројева, што је, у најмању руку дегутантно.

 

Наиме, како можете видјети из самих фотографија објављених на порталима наведених медија, у петицији се од грађана и не тражи да уписују своје ЈМБ! Звучи невјероватно да су ови медији у сопственој вијести демантовали сами себе. Како је могуће да се грађани жале на нешто што и не постоји?

Међутим, то није крај!

Закон о референдуму и грађанској иницијативи РС у члану 46. експлицитно каже:" Листа потписника грађанске иницијативе садржи:

а) назначење приједлога за који се прикупљају потписи с пријемним бројем надлежног органа,
б) податке о потписницима иницијативе, који се уписују у сљедеће рубрике: редни број потписника грађанске иницијативе, лично име потписника иницијативе (које се исписује читким штампаним словима и потврђује његовим својеручним потписом), адреса потписника иницијативе, јединствени матични број потписника иницијативе, регистарски број личне карте потписника иницијативе..."

Овдје остаје нејасно како се другачије потписи могу прикупити, ако сам Закон налаже тачан начин прикупљања потписа. Да ли се Закон о референдуму и грађанској иницијативи Српске налази у колизији са неким другим законима (нпр. Закон о заштити личних података)? Да ли је Закон о референдуму и грађанској иницијативи неуставан?

Можда би боље било да нам РТРС, СРНА и тајкунска телевизија то објасне. Ако неким случајем познају осјећај који је у наслову овог текста.

 

Стефан Благић

 

Facebook Comments

Close