Поређење Француска – Република Српска

Поређење Француска – Република Српска

Поређење Француска – Република Српска

Из овог кратког осврта и поређења моћи ћемо јасно да видимо зашто је Француска уређена држава са јавним мњењем које је свјесно својих права и које не дозвољава властима да злоупотребљавају јавне ресурсе. Из тог разлога је Француска једна од најразвијенијих држава на свету и грађани ове земље имају стандард који имају. Са друге стране се налази Република Српска, чији су грађани на јако ниском нивоу политичке културе, који се и даље плаше власти и који у великом проценту нису ни свјесни својих права. Из тог разлога власт у РС може и да се понаша на начин како се понаша, да злоупотребљава јавна средстава и да због тих злоупотреба не буде кажњена на изборима. Из сљедећег примјера ћемо видјети потврду овог нашег става.

Наиме, данас је први круг предсједничких избора у Француској. Нама је за око запао један јако битан „детаљ“ који ће поткријепити нашу уводну тврдњу.

Као један од највећих проблема предсједника Макрона у предизборној кампањи је била „афера Макинси“. Макронова Влада је у посљедњих пет година потрошила преко једне милијарде евра за скупе консалтинг фирме које су израђивале анализе за неке могуће реформске пројекте. Макрону јавно мњење на терет ставља бесмислено и расипничко трошење новца пореских обвезника. А те консалтинг фирме наводно нису у довољној мјери у Француској платиле порез. Дакле, на терет му се ставља да је располагао са народним новцем на нерационалан начин и да је милијаду евра бачено на услуге консалтинг фирми чији резултат није био довољно добар по оцјени народа.

А сада прелазимо и на конкретно поређење ове афере која дрма француску власт и само једне од многобројних афера власти у РС.

БДП Француске је око 2.832 милијарди $.

БДП Републике Српске је око 6,2 милијарди $.

БДП Француске је око 450 пута већи од БДП Републике Српске.

Афера која прави велике проблеме Макрону је за око 500 пута већа од афере коју смо ми имали у РС око постављања наплатних кућица на аутопуту БЛ-Градишка прије неколико година. Тада је бачено око 3,6 милиона марака, што је око 2 милиона долара.

Дакле, у односу БДП и афера Француска-РС однос је приближно исти. Разлика је само у томе што је афера наплатних кућица трајала неколико дана и убрзо је замијенила нека друга. Док у Француској Макрон има озбиљних проблема како народу да објасни трошење народних пара.

Дакле, штета која је настала овим аферама у односу на БДП и Француске и Српске су приближно једнаке (однос је 450:500). Међутим, углед и рејтинг Макрона је озбиљно нарушен и ова афера је била једна од највећих проблема за њега у предизборној кампањи. Са друге стране власт у РС се веома вјешто извукла из афере наплатних кућица јер се по добром и уиграном моделу одговорност за бачене народне паре пребацивала са једне на другу институцију и на крају је епилог читаве приче био „појео вук магарца“.

Ово је само један прост примјер зашто је Француска то што јесте и зашто многи млади и школовани људи из Српске желе тамо да живе. Са друге стране, на жалост, афера наплатних кућица је наша свакодневица и тужна реалност и док не промијенимо људе који управљају и воде РС таквих афера ће бити а народне паре ће се трошити за пуњење џепова нове „елите“, која је „елита“ искључиво из разлога јер је блиска властима и црпи народне ресурсе. Све док је тако имаћемо један јако уски круг људи који ће се енормно богатити и огроман проценат све сиромашнијег народа.

Велизар Антић

Facebook Comments

Related Articles

Close