ПОДНЕСЕНА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ МИНИСТРА

ПОДНЕСЕНА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ МИНИСТРА

ПОДНЕСЕНА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ МИНИСТРА

Министар Дане Малешевић је опет у жижи интересовања просвјетних радника и јавности због кршења закона.

Институција омбудсмена за људска права у БиХ већ дуже вријеме спроводи истражни поступак против министра просвјете и културе РС Дане Малешевића, због кршења грађанских права и Закона о слободи приступа информацијама.

У току истражног поступка који траје већ мјесецима, Институција омбудсмена за људска права у БиХ је у више наврата упознала министра са чињеницом да крши одредбе Закона о слободи приступа информацијама, те захтјевала од министра да учини доступним релевантне информације сходно захтјевима г. Александра Стојановића (члана наше организације) за приступ информацијама у посједу Министарства просвјете и културе РС.

Због основане сумње да је министар са умишљајем прекорачио своја овлашћења и прекршио Закон о основном образовању члан 125. став 2. на начин да је именовао школски одбор у Музичкој школи Невесиње мимо прописане законске процедуре, Александар Стојановић је на основу Закона о слободи приступа информацијама тражио објаву документације везане за начин избора чланова за школски одбор (записнике са сједница Савјета родитеља и Збора радника), као и Рјешење министра о именовању школског одбора.

Министар просвјете и културе г. Дане Малешевић већ скоро годину дана упорно одбија да, на упућене захтјеве г. Александра Стојановића и инсистирање Институције омбудсмена, објави информације на који начин, и да ли је у законској процедури именовао школски одбор у Музичкој школи Невесиње. Министар је био дужан учинити доступ информацијама у законском року од 15 дана на основу члана 4. Закона о слободи приступа информацијама који прописује да „свако физичко и правно лице има право приступа информацијама које су под контролом јавног органа, а сваки јавни орган има обавезу да објави такве информације“.

Очигледно је да се министар плаши објаве ове, за њега шкакљиве документације на основу које се у управном спору може доказати још једна у низу његових незаконитих радњи и корупција у министарству просвјете. Одбијање министра просвјете да објави тражену документацију само продубљује сумњу и поткрепљује тврдње подносиоца захтјева да је министар прекршио законе и формирао нелегални школски одбор у циљу незаконитог постављања његових фаворита, подобних партијских послушника на руководеће позиције у школама.

Због очигледног кршења наведених закона, министар Дане Малешевић по ко зна који пут, за њега у већ својственом и препознатљивом стилу, деградира функцију министра и министарство просвјете и културе. У уређеном демократском друштву, овакве аномалије од стране високо постављених чиновника би биле санкционисане, не само оставком или опозивом са функције, већ и кривичним гоњењем. Не желимо да вјерујемо да је у нашем друштву и грађанској свести овакав министар постао модел прихватљивог понашања, слика и прилика, образац и еталон функционера важног ресора министарства Републике Српске.

Из разлога што министар крије тражену документацију, као и спречавање објаве исте у складу са законом, подносилац захтјева је поднио кривичну пријаву Тужлаштву у Бањалуци против министра просвјете и културе РС Дане Малешевића ради остваривања својих законских права, а због кршења Закона о слободи приступа информацијама од стране министра.

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close