Пацови и мишеви - РеСтарт Српска

Пацови и мишеви - РеСтарт Српска

Пацови и мишеви – РеСтарт Српска

Септембарски испитни рок је одавно почео и читаоница у СЦ „Никола Тесла“ је одавно пуна. Студенти првог циклуса одлучно улазе у борбу за упис нове године, док студенти другог и трећег циклуса, посвећени науци, покушавају да испуне већ задате циљеве. Ништа не би било спорно да није пукла цијев изнад читаонице и да вода цури са плафона пуних 15 дана.

Наравно то нема ко да поправи. Када се студенти навикну на звуке воде која константно пада заједно са дијеловима плафона, стижу нове муке. Струја нестаје свако вече, седам дана заредом. Свјесни да их ништа не може изненадити, студенти настављају да уче. Када су се помирили са неправдом коју трпе сваки дан, студентима се у читаоници придружује огроман пацов који пада кроз рупу коју је проузроковала вода из напукле цијеви. У невјерици испрепадни студенти скачу по клупама и бјеже, док огромни пацов господари читаоницом.

Овај невјероватан примјер који се десио прије неколико дана, најбоље осликава гдје се налазе образовање и наука у Републици Српској. Студенти уче са звуцима воде, пацовима и без струје, а од њих се очекује да једном поправе стање у Републици Српској. Са друге стране ресорни министар просвјете и културе Дане Малешевић је прије мјесец дана купио ауди вриједан 113 000 КМ. Прије њега Петар Ђокић ауди вриједан 120 000КМ, послије њега Предраг Глухаковић, Лејла Решић, Миленко Савановић, Златан Клокић. Одржавање једног аутомобила Милорада Додика износи 15 000 КМ мјесечно, али зато студенти морају да уче са мишевима и пацовима.

Свако друштво има пацове и мишеве, само она уређенија имају и мачке пред којима мишеви бјеже. Код нас је обрнуто. Пацови и мишеви одавно коло воде у Републици Српској, а мачке су одавно побјегле пред тим истим мишевима. Сви се некако надамо да ће се појавити нека мачка која ће растргати пацова, а остали мишеви ће се сами разбјежати, само је некако дуго чекамо.

За студенте са почетка приче има наде, јер су набавили мачку која стражари, док студенти уче. Сви се надају да ће мачка растргати пацова и растјерати остале мишеве који праве буку. А ако то уради постаће херој, јер поред тога што ће задовољити своје апетите, спасиће образовање, науку, школство, судство и здравство.

Facebook Comments

Close