OКРУЖНИ СУД У БАЊАЛУЦИ ДОНИО ПРЕСУДУ ПРОТИВ МИНИСТРА МАЛЕШЕВИЋА

OКРУЖНИ СУД У БАЊАЛУЦИ ДОНИО ПРЕСУДУ ПРОТИВ МИНИСТРА МАЛЕШЕВИЋА

OКРУЖНИ СУД У БАЊАЛУЦИ ДОНИО ПРЕСУДУ ПРОТИВ МИНИСТРА МАЛЕШЕВИЋА

Окружни суд у Бањалуци је у управном спору по тужби Александра Стојановића из Невесиња (члана Рестарта којег су недавно режимски медији на челу са РТРС-ом "грешком" прозвали терористом) против Министарства просвјете и културе РС, донио пресуду којом поништава незаконит акт министарства и обавезује министра Малешевића да поступи у складу са Законом о слободном приступу информацијама и достави тужиоцу документацију у вези именовања, по свему судећи, нелегалног школског одбора у Музичкој школи Невесиње.

Због основане сумње да је министар са умишљајем прекорачио своја овлашћења и прекршио Закон о основном образовању и васпитању, члан 125. став 2. на начин да је именовао школски одбор мимо прописане законске процедуре, Александар Стојановић је на основу Закона о слободи приступа информацијама тражио објаву документације везане за начин избора чланова за школски одбор (записнике са седница Савјета родитеља и Збора радника), као и Рјешење министра о именовању школског одбора.

 

Ништа ново - министар кршио закон

Министар је више од годину дана, кршећи Закон о слободном приступу информацијама, игнорисао захтјеве бившег директора Музичке школе Невесиње А. Стојановића да достави тражену документацију. Поступци министра Малешевића су само потврдили сумњу да је именовао нелегални школски одбор са циљем разрешења дужности бившег директора Стојановића и постављања на дужност режимског в.д. директора Миљана Миладиновића. Министар Малешевић је и претходним Решењем о именовању свог фаворита на функцију в.д.директора школе Миладиновића прекршио Закон о основном образовању и васпитању, члан 127. (г) јер његов кандидат није испунио прописане услове конкурса за директора, у складу са закључком тадашњег школског одбора. Овај школски одбор је министар непосредно након тога распустио.

Институција омбудсмена за људска права у БиХ је више од годину дана спроводила истражни поступак против министра просвјете и културе РС Дане Малешевића - због кршења грађанских права и Закона о слободи приступа информацијама, те је у више наврата писменим обраћањем упознала министра са чињеницом да крши одредбе закона. Омбудсмен је захтјевао од министра да поштујући закон учини доступним релевантне информације сходно захтјевима госп. Александра Стојановића за приступ информацијама у посједу Министарства просвјете и културе РС.

Министар просвјете и културе г. Дане Малешевић је упорно одбијао да на упућене захтјеве г. Александра Стојановића и инсистирање Институције омбудсмена објави информације на који начин, и да ли је у законској процедури именовао школски одбор у Музичкој школи Невесиње. Министар је био дужан учинити доступ информацијама у законском року од 15 дана на основу члана 4. Закона о слободи приступа информацијама који прописује да „свако физичко и правно лице има право приступа информацијама које су под контролом јавног органа, а сваки јавни орган има обавезу да објави такве информације“.

Након константног игнорисања закона и Институције омбудсмена, предмет је завршио пресудом Окружног суда којом се поништава незаконит акт министарства, а министар Малешевић се обавезује да поступи по закону.

Министар Дане Малешевић који је стално у жижи интересовања просвјетних радника и јавности због кршења закона се плаши објаве ове, за њега шкакљиве документације, на основу које се у новом управном спору који слиједи може доказати још једна у низу његових незаконитих радњи, корупција и партократија у министарству просвјете. Одбијање министра Малешевића да објави тражену документацију само поткрепљује тврдње подносиоца тужбе да је министар прекршио законе и формирао нелегални школски одбор у циљу незаконитог постављања његових фаворита, подобних партијских послушника на руководеће позиције у школама.

Због очигледног кршења наведених закона, министар Дане Малешевић по ко зна који пут, у за њега већ својственом и препознатљивом стилу, деградира функцију министра и министарство просвјете и културе. У уређеном демократском друштву, овакве аномалије од стране високо постављених чиновника би биле санкционисане не само оставком или опозивом са функције, већ и кривичним гоњењем. Не желимо да вјерујемо да је у нашем друштву овакав  министар постао образац и еталон понашања једног функционера.

Након незаконитог постављања на дужност директора музичке школе, свог режимског фаворита Миладиновића, 6 од 9 наставника са сталним радним односом су остала без посла у овој школи, а запослени су активисти СНСД и блиски чланови породице режимског директора. Тиме је политика осакатила школовање ученика ове некада просперитетне школе, на начин да више немају наставу код реномираних професора који су своје музичко образовање стекли на академијама у Москви, Београду, Загребу и И.Сарајеву.

Настава у школи се сада организује по „викенд систему“ - директор „ради“ а наставници „држе наставу“ један до два дана у седмици пошто на посао у Невесиње путују са удаљености од 500 километара, јер већина истовремено ради и живи у Србији, или и студира и ради. Све ово није у складу са педагошким стандардима и Законом о раду.

У школи се сада у стилу режимске пропаганде лажира број ученика у циљу стварања лажне слике да школа није деградирала.

Александар Стојановић, Рестарт Српска

Facebook Comments

Close