Одговор Ћеранићу: Тирани се највише плаше народа!

Одговор Ћеранићу: Тирани се највише плаше народа!

Одговор Ћеранићу: Тирани се највише плаше народа!

Што би рекао наш народ: „Oд кога је и добро је.“ Управо та народна изрека би на најбољи могући начин објаснила текст „професора“ Ћеранића у којем покушава на најгори могући начин да окарактерише Давора Драгичевића и групу „Правда за Давида“. Међутим, постоји само један мали проблем овог „професора“. Текст је толико површан, пун контрадикторности и недоречености и оно што је - најважније личи на текст из јефтине жуте штампе и никако не доликује професору бањалучког Универзитета, а при томе још и декану Факултета за безбиједност.

Уколико је „професор“ Ћеранић на овај начин писао своје магистарске и докторске радове, мишљења смо да би требало да се оснује посебна комисија која би поново прочитала ове радове и утврдила да ли испуњавају и минимум научних услова за звања магистра, односно доктора наука. Текст „професора“ Ћеранића је пун очигледних неистина и подметања, а ствари које је повезивао никако се не могу довести у логичку корелацију. Због свега тога сумњамо и у квалитет претходних радова овог „професора“ и ни мало се не шалимо када кажемо да треба провјерити да ли су ти радови писани у складу са научном методологијом. Но, да кренемо у кратку анализу написаног.

Анализа сумрака професије

Основна теза „професора“ Ћеранића је неистинита. Та теза гласи да Давор Драгичевић жели да, ни мање ни више, укине Републику Српску! Тотални промашај, „професоре“ Ћеранићу. Да сте заиста добронамјерни и да сте поштовали научну методологију у писању текстова ви бисте се прво информисали ко је Давор Драгичевић и шта прича и поручује сваки дан са Трга Крајине. Давор Драгичевић је бивши борац Војске Републике Српске! У претходном рату је као млад момак тешко рањен и једва је извукао живу главу из рата у којем сте ви и ваши шефови БИЛИ ГДЈЕ ТАЧНО, „професоре“? Даље, сваки дан са Трга Крајине Давор Драгичевић поручује да тражи само једно - одговор надлежних из Српске ко је убио његово дијете! Да МУП РС није организовао ону срамну конференцију за штампу на којој су од мртвог Давида хтјели да направе наркомана и лопова и да су се барем претварали да траже убице, врло вјероватно окупљања на Тргу Крајине не би ни било. После оне, најблаже речено, срамне конференције, гдје су ПОЈЕДИНИ припадници МУП РС од жртве хтјели да направе кривца, наркомана и лопова догодио се народ на Тргу Крајине који више није могао да вјерује управо таквима као што сте ви!

Даље, молимо вас да нам кажете гдје сте то тачно чули и шта је то тачно рекао Давор Драгичевић па ви тако славодобитно изјављујете да се он залаже за централизацију у БиХ и гашење Републике Српске. Уколико нађете такво мјесто или изјаву, знајте да ће вас Рестарт одмах подржати и престати да подржава Давора и „Правду за Давида“. Међутим, „професоре“ Ћеранић, ви сте можда навикли да уређујете информативни програм на РТРС гдје вам може све проћи, али у овој јавној сфери сте као риба на сувом и не можете да се носите са неистинама које износите, јер немате ни један аргумент на коме заснивате своју тезу о Даворовој жељи за централизацијом БиХ. Чак напротив, из свих досадашњих изјава Давора Драгичевића, увјерени смо да је он и у овом тренутку на првој линији фронта управо за јачу и снажнију Републику Српску. Баш као и у вријеме када је то радио са пушком у руци.

Међутим, гдје је ваша методолошка грешка? Ви сте погријешили што сте себе и људе око себе поистовјетили са Републиком Српском. што сте ову власт и владајуће партије поистовјетили са Републиком Српском. А интереси Српске и ових партија су двије потпуно различите ствари „професоре“. Да сте ви заиста прави професор, ви бисте ово требали да знате, али сте ви приучени професор. Професор који је залутао на Универзитет на којем је и који је идеалан преторијанац за владајућу гарнитуру. Интерес је обостран. Многи би рекли:  "Они вама дају повластице, а ви за њих одрађујете прљави посао." Сјајна комбинација, признајемо.

Даље, колико то „одушка“ (како ви кажете) треба Давор да да институцијама да ријеше овај случај. Да је Давор дао „одушка“ институцијама и да није изашао на Трг Крајине, те да није подржан од стране народа, овај случај би одавно био заборављен. Давид би био проглашен наркоманом и лоповом, а при томе се и ето мало „задесно“ убио. Колико времена је потребно надлежнима да ријеше овај случај и докле су у истрази дошли?

Даље „професоре“, нађите нам мјесто гдје је Давор пријетио дјеци предсједника и премијерке. Нећете га наћи, јер такво мјесто не постоји. То сте једноставно измислили.

Даље, зашто у свом тексту не споменете да се та друга обдукција (за коју наводите да је уступак предсједника РС) не слаже са првом обдукцијом за два до четири дана у погледу времена смрти Давида Драгичевића?! Зашто нисте навели да је неко погријешио у првој обдукцији? Можда зато што намјерно покушавате да искривите право стање ствари на терену и чињенице које постоје, зар не?

Даље, што се тиче посебне сједнице Народне скупштине и Анкетног одбора који је формиран. Наводите да је и то све формирано због добре воље предсједника Републике Српске. Није, јер предсједник није иницирао ту сједницу. Тачка. Јасно је да је то урађено због притиска јавности. Да ли сте „заборавили“ да кажете шта је то све Одбор закључио? Такође,  да ли сте „заборавили“ да кажете да је власт намјерно рад Одбора препустила опозицији, јер је рачунала да неће ништа урадити и да ће на тај начин и они постати саучесници у читавој овој ситуацији? Међутим, Одбор је одлично урадио свој посао и закључцима које је донио у потпуности разбио првобитну замисао власти.

Даље, да сте ви заиста прави професор бањалучког Универзитета, знали бисте да је покрет „Правда за Давида“ већ сада прави друштвени покрет. Да сте били на озбиљним ОСНОВНИМ студијима ову чињеницу бисте већ знали. И то не само што се он назива покретом, већ управо због тога што испуњаве све оне критеријуме који су потребни да би се нешто дефинисало као „покрет“. Али нас уопште не чуди ово ваше елементарно непознавање основних чињеница и материје друштвених наука. Само доказујете нашу тезу да сте приучени професор. То је један од основних разлога за цјелокупно стање у РС, гдје су многи „приучени“ и политички подобни заузели битне позиције (али је то тема за себе).

Даље, Трг Крајине уопште није „узурпиран“ као што то ви тврдите! Дођите слободно сваког дана у 19:30 на Трг па ћете то видјети. Тамо се десио народ и има и старих и младих. Да сте читали античке мислиоце знали бисте да се народ још у та времена окупљао управо на трговима и да је ту размјењивао идеје. Да сте их читали, знали бисте да су се тирани највише плашили управо народа на трговима и када су осјећали велики страх да су се служили разним репресивним мјерама. Уколико је ваша идеја да се народ са трга растјера уз помоћ полиције била само пробни балон како бисте видјели реакцију јавности, искрено се надамо да ће и остати на нивоу идеје и да вашим шефовима тако нешто неће пасти на памет. Јер би у том случају послали нашу полицију на наш народ и показали прави карактер ове власти.

Даље, од Трга Крајине није направљено „гробље“ као што сте то ви навели. Можда бисте ви вољели да присутни на Тргу заврше на гробљу, али вам поручујемо да је Трг Крајине сваког дана од 19:30 најслободније мјесто у Републици Српској.

Након свих ових „пропуста“ у вашем тексту, остаје нам само да закључимо да сте сами себе овим текстом оцрнили за читав живот како на личном, тако и на професионалном нивоу. Жао нам је што овако размишљате као човјек, али нам је драго да сте овим текстом оставили вјеродостојан траг и показали ко сте и на професионалном плану.

На самом крају би јавност Републике Српске подсјетили на чињеницу да је управо овај „професор“ и наше удружење напао и прогласио Сорошевим плаћеницима и довео нас у везу са, не знамо ни каквом већ бојом револуције у РС, још прошле године. Нити смо примали тада, нити примамо сада било какве паре од Сороша нити било кога другог, а од револуције у РС као што смо сви видјели није ништа ни било, нити ће бити. Али смо жестоки политички противници шефовима „професора“ Ћеранића и владајућој структури у РС јер смо убијеђени да не воде Српску у правом смјеру. Управо супротно, под њиховим руководством све нас је мање, села и градови су све запуштенија, народ је све сиромашнији, задуженост је све већа, никада више нисмо били изоловани и без пријатеља у свијету (не рачунајући Србију), корупција је никад већа итд. итд. итд. Указујући на све ове проблеме и на неспособну власт да их ријеши ,ми управо чинимо добро за Републику Српску, а не обратно. Лоше за Републику Српску чине управо ментори „професора“ Ћеранића и они који су на власти.

Велизар Антић, Рестарт Српска

Facebook Comments

Close