Одговор Асоцијацији „Ствараоци Републике Српске“

Одговор Асоцијацији „Ствараоци Републике Српске“

Одговор Асоцијацији „Ствараоци Републике Српске“

Уз сво дужно поштовање Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ и њених уважених чланова, свега онога што су урадили за Републику Српску у најтежим тренуцима њеног стварања, за вријеме рата и послије њега, поштујући њихове напоре у садашњем тренутку да укажу на проблеме у Републици Српској и како исте превазићи, дајемо себи за право да кажемо да су у посљедњем саопштењу погријешили (када су навели да: „разлог напада на министра просвјете и културе Републике Српске Данa Малешевића није његова одлука о затварању 15 школа и куповина новог службеног возила, него намјера да у скупштинску процедуру упути закон о заштити српског језика и ћирилице који му је доставила Асоцијација“). Надамо се да ова грешка није злонамјерна већ је резултат недовољне обавијештености о самим захтјевима који су наведени и прочитани на протесту које је организовало удружење „Рестарт Српска“. Пошто смо убијеђени да онај ко је састављао саопштење Ствараоца није ни упознат са нашим захтјевима, овдје ћемо их још једном поновити:

1) Смјена Данета Малешевића са позиције министра!

2) Ограничавање трошења народног новца на скупоцјене аутомобиле!

(максимум од 50 000 КМ)

3) Већа издвајања за културу у Републици Српској!

4) Уџбеници прилагођени дјеци са потешкоћама у развоју на српском језику;

Овдје постављамо питање „Ствараоцима Републике Српске“ са којим тачно захтјевом се не слажу. Могли бисмо прихватити да из Асоцијације лично подржавају министра Малешевића и да због тога нису за његову смјену. И то би било у реду.

Али не знамо зашто не би подржали наш други приједлог да се у тренутку када народ једва преживљава, не ограничи куповина нових аутомобила за све буџетске кориснике на 50.000 км.

Трећа и четврта су оне тачке које онај ко је састављао саопштење у име Асоцијације није ни прочитао. То су управо оне тачке за које нас оптужују да их не поштујемо а ми смо их ставили као тачке на којима се мора много више радити. То су много већа издвајања за културу; уџбеници прилагођени дјеци са потешкоћама у развоју на српском језику (у овом тренутку ти уџбеници нису на српском језику); као и више издвајања новца из буџета за образовање и културу. Да ли је наш пропуст што указујемо на проблеме у образовању и култури или пропуст министра чију смјену тражимо?

Навешћемо још само једну ставку зашто је онај ко је састављао ово саопштење тотално промашио и није се уопште потрудио да прочита наше захтјеве или текстове које смо објављивали на сајту удружења, као и саму интернет платформу. Наш сајт, Facebook, Twitter, Instagram, сва саопштења која објављујемо преко ових медија су на ћирилици. Док је за разлику од тога пракса Министарства просвјете и културе веома честа употреба латинице. Ако је Асоцијацији стало до ћирилице, онда би требало да подрже управо наше захтјеве, а не министра.

Из свега наведеног нама се чини као да је неко на брзину саставио ово саопштење Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“, као и да је саопштење наручено од стране власти у РС. Били смо убијеђени, на основу подршке коју свакодневно добијамо од грађана широм РС, да ће наш протест добити подршку истинских Оснивача Републике Српске, а самим тим и њиховог удружења, јер смо увјерени да је и њима стало до РС. Због тога нас је њихово саопштење истински разочарало.

На самом крају наводимо и то да нисмо били упознати са захтјевом Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ Министарству просвјете и културе за доношењем Закона о заштити српског језика и ћирилице. Ми као удружење „Рестарт Српска“ поздрављамо и подржавамо такав захтјев Асоцијације, тим прије што се у самом Министарству просвјете и културе фаворизује латиница. Овим сте нас додатно подсјетили да и тај захтјев додамо на листу захтјева које смо већ дефинисали.

Надамо се да ћемо у будућности заједно са Асоцијацијом „Ствараоци Републике Српске“ радити на јачању Републике Српске, њених институција, бољег живота грађана, правне државе и владавине права, борбе против корупције и криминала и против партократије која је један од највећих проблема Републике Српске. У овој борби очекујемо подршку од истинских и патриотски оријентисаних чланова Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“. На њима је да из својих редова избаце оне који пишу саопштења по наруџби власти.

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close