Одговор Ђајићу

Одговор Ђајићу

Одговор Ђајићу

Прије 15-ак дана Рестарт је организовао перформанс испред УКЦ Бањалука, гдје смо симболично донијели неколико основних хигијенских средстава као поклон одјељењу гинекологије. Основни циљ акције је био скретање пажње јавности на лоше стање на овом одјељењу. Ми смо за ово стање сазнали уназад мјесец дана, јер нам се обратило више трудница са информацијама да на гинекологији недостају многобројни основни лијекови, као и санитетски материјал. Као што смо већ рекли, основни циљ акције је био скретање пажње јавности и медија са стањем на гинекологији, како би утврдили гдје се налази проблем за ово стање и како бисмо заједно пронашли рјешење. На корист и радост прије свега трудница и беба које долазе на свијет.

Мада је ова акција код великог дијела јавности поздрављена и наишла на одобравање, што се види из многобројних порука како на нашој Фејсбук страници, тако и у сам инбокс ове странице, изненађени смо изјавом директора КБЦ Бањалука Владе Ђајића који је рекао да овај „потез Рестарта није добронамјеран“. Такође, у истој изјави је навео и, цитирамо: „Сматрам да је ово театар". Свако ко је добронамјеран не прави драму око болнице и не доноси као неке пакете ту, а прави себи рекламу. Ја сам преко 50 пута рекао да болница нормално функционише, имамо средства да купимо све. Проблем је у јавним набавкама. Да су имало добронамјерни, они би ишли пред Савјет министара и Канцеларију за жалбе.“

Оваква изјава угледног доктора Ђајића нас је у најмању руку изненадила, а у суштини нам је јако жао што је на овај начин наша акција протумачена од стране директора УКЦ Бања Лука. Зашто је то тако?

Наш основни циљ је био да се поправи лоше стање на гинекологији. И сматрамо да би у томе требало сви да учествују у складу са својим могућностима и позицијом коју заузима у друштву. Наш начин је управо ова акција, прављење перформанса и скретање пажње јавности. Ми други начин за акцију немамо. Али смо у старту означени као неко ко није добронамјеран, што је апсолутна неистина.

Даље, сугерисано нам је да идемо пред Савјет министара. Претпостављамо да се у овој реченици крије чиста политика, јер у Савјету министара још увијек сједе људи који су опозиција у РС, па директор Ђајић, сходно томе да размишља на начин функционера СНСД-а, све оне који другачије мисле сврстава у други политички блок. Међутим, заборавио је само једну ствар, а то је да Савјет министра у овом случају (лошег стања на гинекологији) нема ама баш никакву улогу нити надлежност. Уколико је директор Ђајић мислио да оптужи било коју институцију изнад свог положаја требало је да нас упути пред Владу РС и Министарство здравља РС. Међутим, тамо сједе чланови његове политичке партије па нас због тога није ни упутио на ову адресу.

Једини дио гдје је директор Ђајић у праву када нам је дао савјет гдје да тражимо кривца за лошу ситуацију на гинекологији, јесте онај гдје нас је упутио на адресу Канцеларије за жалбе. Наиме, ради се о филијали Агенције за јавне набавке са нивоу БиХ. Ова канцеларија се у суштини бави пријавама оних који сматрају да су оштећени у некој јавној набавци. Нас заиста не занима да ли је директор Ђајић у праву и да ли је ова Агенција крива што труднице трпе али ћемо сасвим сигурно закуцати и на њихова врата и тражити објашњење да ли су и колико они криви за стање на гинекологији.

На самом крају, када будемо ишли испред Канцеларије за жалбе Агенције за јавне набавке, позив ћемо упутити и уваженом доктору Ђајићу, директору КБЦ Бањалука, да заједно идемо на врата ове Агенције и тражимо одговоре. Уколико је др Ђајић заиста у праву, нема никаквог разлога да се овом позиву не одазове и да заједно са нама не направи перформанс испред Агенције за јавне набавке, гдје би заједничким снагама извршили притисак и на њих да, уколико свој посао не раде како треба, сносе одређене санкције. У овом случају и за почетак снажну осуду од стране јавности. Ми ћемо се сигурно појавити и пред вратима ове агенције и тражити одговорне што труднице немају основне лијекове. Питање је да ли ће нам у овој акцији др Ђајић бити подршка и зашто неће?

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close