Нови пословник Народне Скупштине

Нови пословник Народне Скупштине

Нови пословник Народне Скупштине

Посланици Народне Скупштине Републике Српске су на седници одржаној 30.03.2017. усвојили нови Пословник. Основна измена се односи на кворум, неопходан за рад НС РС. Новим Пословником се прописује да је за рад Народне Скупштине потребно присуство трећине посланика, односно 28 посланика, уместо досадашње натполовичне већине. Овим су народни представници озаконили да не морају да долазе на посао у пуном радном времену, већ је потребно долазити само трећину радног времена а добијати пуну плату. Иначе, пуна плата народних посланика је око 2500 КМ, што је неколико пута више у односу на просек плате у РС.

Новим Пословником, народни посланици шаљу јако лошу поруку народу, који је ионако у великој мери изгубио поверење у народне посланике. На овај начин се наставља са деградирањем највишег законодавног тела и урушавањем једне од централних институција Републике Српске. НС РС би требалo да буде пример и светионик демократије РС, а са овим потезом народних посланика само се и даље урушава њен углед и она се извргава руглу. Овим народним посланицима вероватно ни на крај памети није пало да озаконе предлог којим би сви они који долазе трећину радног времена добијали и трећину плате. Јер, сви се запитајте шта би се десило уколико бисте на посао долазили сваки трећи дан. Сви би остали без радног места, што је сасвим логично. Међутим, видимо да ова правила која важе за „обичан“ народ, не важе и за представнике тог истог народа. Овим се шаље јасна порука да су се посланици одавно „однародили“ и постали сами себи довољни.

Веома је важно осветлити једну последицу оваквог понашања. Новим Пословником се дефинитивно урушава углед Народне Скупштине РС. Уколико знамо да је НС РС централна институција Републике Српске, логично је да се урушавањем ње урушава и углед Републике Српске. Можемо поставити питање коме је у интересу да се игра са Републиком Српском и да најзначајније институције урушава и извргава руглу? Сигурно нико ко је пријатељ не би урадио тако нешто, тако да је овај потез у дугорочном смислу итекако велики ударац и на саму РС.

И још нешто за крај. Народни посланици који су усвојили овај накарадни Пословник уопште не схватају своју одговорност чињеницом да су представници народа у најзначајнијој институцији РС. Њима уопште није важно на који начин ради НС РС. Њима је најважније да подигну руку и усвоје законе које предлаже Влада РС. Тако да уопште не би могао да нас изненади неки нови Пословник који би дефинисао да за рад НС РС није уопште потребно присуство народних посланика. Потребно је само да се појаве у дану за гласање и подигну руку за предлоге Владе РС. У суштини, тим потезом би само озаконили оно што већ и раде и такав потез би био много поштенији од овог усвојеног Пословника.

Велизар Антић

Facebook Comments

Close