(Не)Радна планет недјеља

(Не)Радна планет недјеља

(Не)Радна планет недјеља

Претходне седмице су се у бањалучкој јавности узбуркале страсти око продужења радног времена недјељом, првенствено за тржне центре. По свему судећи, одлука ће се донијети због новоотвореног тржног центра "Делта планет", а могли смо да видимо да се овај тржни центар ионако није обазирао на радно вријеме, па су у њему недјеље биле радне као и остали дани.

Међутим, као што то неријетко бива, у јавности се расправљало о потпуно погрешном питању. Нико не може забранити рад недјељом, јер би то просто било бесмислено. Замислите да се једну недјељу јутро пробудите, па да немате гдје да купите хљеб, да одете на кафу са пријатељима, или се не осјећате најбоље, а не можете отићи код доктора. Дакле, пекар, конобар и/или доктор, као и и многи други обављаће свој посао на најбољи могући начин чак и ако је у питању недјеља. Они људи који су заузети послом током седмице, имају само суботу и/или недјељу да купе поклон за кумову славу, нове фармерке или пријеко потребне нове ципеле јер су се старе излизале. Хтјели ми то или не, рад недјељом је потребан свима нама, како би и тај дан функционисао као и сваки други.

Међутим, гдје се јавља проблем? Проблем се јавља код несавјесних послодаваца који експлоатишу своје раднике као робове, повећавајући им број радних сати, а истовремено не дирајући накнаду за обављени посао. Закон о раду је дефинисао 40 радних сати седмично, што значи у просјеку осмочасовно радно вријеме и два нерадна дана седмично. Да ли ће ти дани бити понедјељк и уторак, или петак и субота није важно, све док се поштује Закон о раду. Закон о раду је дефинисао и прековремени рад, а на послодавцу је (уколико је повећан обим послова) да одлучи да ли ће за тај рад да прими неког новог радника, или ће већ постојећег додатно да плати.

О чему се онда ради?

Ради се о томе да инспекцијски и други контролни органи не раде свој посао како треба, односно не контролишу радно вријеме радника на адекватан начин, па се стога јављају проблеми око прековременог и неплаћеног рада, тј. око претварања радника у модерног роба. Несавјесни послодавци ће искориштавати своје раднике колико год буду могли, ако знају да их нико у томе неће спријечити. А за сада их готово нико и не спрјечава.

Кључни проблем у свој овој причи је што систем не функционише, јер инспекцијски органи не раде свој посао како треба, па се кола ломе на радницима (а на коме би другом)? Дакле, умјесто приче о нерадној недјељи, потребно је повести причу о инспекцијским органима и постарати се да сви примјењују и држе се закона. Потребно је да радник буде уредно пријављен, како би се могао лијечити и у старости добијати пензију. У катастрофалној ситуацији бијеле куге, посебно је важно заштитити труднице од отказа. Радницима је од изузетне важности да им плата буде редовна итд. То јесте много теже, али далеко од тога да је немогуће.

А ако вам је и поред овога жао што радници у Делта планету морају радити пуно радно вријеме недјељом, онда једноставно немојте тамо ићи недјељом, па послодавцу плаћање радника за рад недјељом неће бити исплативо.

Стефан Благић

Facebook Comments

Close