Начелник штаба ХВО на челу СО Брод!

Начелник штаба ХВО на челу СО Брод!

Начелник штаба ХВО на челу СО Брод!

Гдје престаје логика - почиње општина Брод, а гдје престаје честитост - почиње "бродска" политика. Овако би се укратко могла описати политичка ситуација у овој малој општини у Републици Српској, јер, како другачије објаснити  да је (бивши) начелник штаба 101. Босанско - бродске бригаде ХВО-а Иво Мијић, како упозоравају из борачке организације ове општине, предсједник локалног парламента у Броду. Да ствар буде гора, по ријечима мјештана и локалног БОРС-а, Мијић уопште и не живи на подручју општине Брод, него живи у Хрватској, тачније првој прекограничној општини - Славонском Броду.

Ово је познато готово свима у Броду, али се од локалних функционера још увијек нико активно не бави г. Мијићем, док борци подсјећају да је исти за вријеме рата активно учествовао у ратним операцијама на подручју општине.

"Књига ,,Рат у Босанској Посавини 1992." чији је аутор Хрват Јерко Зовак, позива се на аутентична свједочења управо самог г. Иве Мијићао дешавањима и учешћу у догађајима из марта 1992", стоји у званичној иницијативи ОБО Брод, из које издвајамо и сљедеће:

"Знамо да су некима од вас на свиреп начин страдали чланови породице и није нам јасно како сте, након свега, могли подићи руку да предсједник Скупштине општине Брод буде човјек који има компромитовану ратну прошлост. "

Немојте газити по костима наших сабораца

Из борачке организације сматрају да су се одборници који чине скупштинску већину дубоко огријешили о своје преминуле саборце. Поручују да се не смије газити по костима и крвљу сабораца, јер су управо захваљујући борцима, локални функционери добили могућност да буду у својим фотељама.

Важно је истаћи да су у Броду на власти СНСД, ХДЗ, као и неколико других мањих странака.

Борци су се још 7.12.2017. обратили и предсједнику Републике Српске и СНСД-а Милораду Додику, али остаје нејасно зашто се предсједник није огласио. Да ли је то због његових "присних" односа са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем, не знамо.

На видео клипу који можете погледати, и поред слабијег квалитета звука, јасно се може и чути и видјети г. Иво Мијић, који једној телевизији у камеру изјављује:

"У посљедњих четири дана, било је осам покушаја пјешачко-тенковских пробоја наше линије. Свих осам напада је успјешно одбијено, линија није помакнута ни милиметар, а у тим нападима уништили смо 14 тенкова, 3 оклопна транспортера, два бробено - оклопна возила..."

До када ће становници општине Брод свог некадашњег војног непријатеља којег су гледали преко нишана, гледати у фотељи предсједника СО остаје да се види. За сада изгледа да изузетно сумњива ратна прошлост, али и упитно мјесто становања, није довољно за смјену. Једно је сигурно: Борци Војске Републике Српске се за ово нису борили.

Рестарт жестоко осуђује овакво понашање локалних одборника и апелујемо да се, што је могуће брже, удостоје функција које обављају, те предузму све неопходне радње којима би се Мијић удаљио са позиције предсједника скупштине општине.

Рестарт Српска 

Facebook Comments

Close