Мјере швајцарске владе за помоћ привреди: Спремно 40 милијарди

Мјере швајцарске владе за помоћ привреди: Спремно 40 милијарди

Мјере швајцарске владе за помоћ привреди: Спремно 40 милијарди

У борби против ширења пандемије коронавируса, Федерално вијеће Швајцарске је у петак саставило пакет мјера од 32 милијарде швајцарских франака. Пакет садржи помоћна средства за ликвидност привреде. Постоји и одгода плаћања социјалних доприноса.


Посебно ће мала и средња предузећа имати мало ликвидних средстава због пада промета или затварања у блиској будућности. Државна влада жели да им осигура брзу помоћ у ликвидности са 20 милијарди франака да би избјегли потешкоће, како је у петак пред медијима изјавио министар економије Гу Пармелин. Тиме се спречава да солвентна предузећа дођу у потешкоће приликом сервисирања текућих трошкова. Министар финансија Уели Маурер рекао је да је систем помоћи врло једноставан. Свако коме треба новац као предузетник иде у банку. Новац можете добити у року од пола сата. Систем би требао почети са радом од четвртка идуће недеље. Регулација је спремна.

Темпо је све


Конкретно, подршка се пружа некомплкованим кредитима за премошћавање. Погођене фирме требају брзо добити кредите до највише 10 одсто свог годишњег промета или максимално 20 милиона швајцарских франака.


Банке ће одмах исплатити до 500 000 франака за шта савезна влада жели у потпуности гарантовати. Савезна влада жели гарантовати 85 одсто износа преко 500 000 швајцарских франака, што захтијева кратку банковну провјеру.


Савезно вијеће вјерује да би износи кредита до 500 000 франака требало да помогну 90 одсто фирми у земљи захваћеној вирусем Ковид-19.


Савезно вијеће предвиђа да може гарантовати кредите до 20 милијарди. Влада ће у наредних неколико дана представити одговарајући обавезујући кредит финансијској делегацији савезних вијећа. Регулатива ће услиједити сљедеће седмице.

Социјалне доприносе пролонгирати


Савезно вијеће намјерава одобрити фирмама погођеним кризом привремену и бескаматну одгоду плаћања доприноса за социјално осигурање. Фирме такође имају могућност проактивно смањити суме аконтних уплата ако се укупни збир свих плата значајно смањи. Исто се односи на самозапослене чији је промет нагло пао.


Влада планира заштитни оквир за ликвидност за плаћање пореза и продужене рокове плаћања без затезних камата. Уз то, каматна стопа за ПДВ, царине, посебни порез на потрошњу и друге порезе смањиће се на 0 посто у временском периоду од 21. марта 2020. до краја 2020. године. За директни савезни порез затезна камата обуставља се од 1. марта до краја године.

Федерална влада плаћа рачуне брзо


Федерална управа за финансије наложила је савезним управним јединицама да брзо провјере рачуне и регулишу их што је брже могуће, као и да не искористе доступне рокове плаћања.


Извршитељи не могу дјеловати у цијелој земљи од четвртка, 19. марта до 4. априла. Савезно вијеће наложило је у четвртак одговарајући застој у систему извршења дуга.

Као што смо рекли, Савезно вијеће помаже фирмама које имају проблема са ликвидношћу у износу од 20 милијарди франака. У ту сврху је у току програм гаранција кредита за ликвидност. Радници са привременим радним односом сада такође имају право на накнаду за скраћено радно вријеме. Поступак је поједностављен. Савезно вијеће, такође, жели подржати самозапослене и оне који раде у култури. Савезно вијеће за спорт нуди 100 милиона швајцарских франака. Министар привреде Гу Пармелин на конференцији за медије је рекао: «Помоћ долази. Потпуно смо посвећени пружању адекватне подршке у кратком времену. »

Мјере за хотелијерство, туризам и регионалну политику


Треба подржати и швајцарски туризам. У току конференције за медије, Одјел за економију, образовање и истраживање објавио је попис економских мјера.


Како појашњава Гу Пармелин на конференцији за медије, од фебруара 2020. проводе се непосредне мјере као дио инструмената финансирања туристичке политике. Фокус је на информативним и савјетодавним активностима као и на мјерама за премошћивање ликвидности у туристичким предузећима.


Конфедерација жели повећати своју подршку тако што швајцарском друштву за хотелске кредите (СГХ) опрашта преостали износ додатног кредита који је пристигао на наплату ове године. То СГХ-у осигурава додатних 5,5 милиона швајцарских франака за позајмице за ретроспективно финансирање инвестиција од стране хотела и општих смјештајних објеката које су финансирали из текућих рачуна у посљедње двије године.


Као дио регионалне политике, федерални зајмови у износу од око 530 милиона швајцарских франака тренутно се улажу у пројекте, од чега је око 60 одсто у сектору туризма.


Администрација савезних позајмица је законски пребачена у кантоне. Да би ликвидност прималаца позајмица била ојачана савезна влада допушта кантонима могућности одгађања истих и тиме флексибилније руковођење пристигнутих наплата. Тако кантони могу подржати посебно сектор планинског жељезничког саобраћаја јер је овдје наплате позајмица често након зимске сезоне достижу.
Ове мјере не доноси једнострано савезно вијеће. Сљедећи корак је одлука парламента по овом питању. Очекује се да ће финансијска делегација Савезних вијећа (ФинДел) донијети одлуку по овом питању почетком идуће седмице. Циљ је задржати запосленост, осигурати плате и подржати самозапослене.

На конференцији за медије министар здравља Алаин Берсет такође је најавио да ће се државна влада (за сад) одрећи општег полицијског сата за територију Швајцарске. Како би сузбило ширење вируса КОВИД-19, једино је планирано пооштрити правила за међусобни контакт грађана.

Ако се окупи пет или мање особа, мора се држати растојање од најмање два метра међу особама. Полиција може изрећи казну у износу од 100 франака свакој затеченој особи ако то не буде поштовано.

Мјере помоци привреди до 27.03.2020

- 8 милијарди франака уплаћено фонду за незапослене
- 20 милијарди франака за брзе кредите малим и средњим предузећима са нултом каматном стопом
- 100 милиона франака за спортски сектор
- 10 милијарди франака биће расподјељено у разне секторе као помоћ привреди путем инвестиција у велике пројекте, помоћ културном сектору.

Многи стручњаци у Швајцарској сматрају да је анализом досадашње ситуације потребно 100 милијарди швајцарских франака упумпати у привреду да би се ова криза без великих проблема пребродила. Ако ове мјере буду продужене послије 19. априла 2020., та цифра може да расте. Циљ свих мјера је стабилизације привреде, па и сваког појединца и избјегавање масовних отпуштања радника. Швајцарска влада је појаснила да има довољно средстава да годину дана подржава тренутно стање у држави, без потешкоћа.

Пише: Јовица Тракиловић

Facebook Comments

Related Articles

Close