Миличевић одржао лекцију из одговорности СНСД-у

Миличевић одржао лекцију из одговорности СНСД-у

Миличевић одржао лекцију из одговорности СНСД-у

Митинг СНСД-а на Козари је најбољи пример колико је овој власти стало до интереса народа, а колико до интереса партије. У тренутку када и код нас, а и у окружењу, свакодневно расте број новооболелих од ковида сасвим је сигурно да у интересу народа није да се организује било какав велики скуп. Сам скуп на Козари који је био на отвореном можда и није толико страшно место за пренос вируса, али аутобуски превоз сасвим сигурно то јесте. Замислите некога ко се од Зворника, на пример, возио у пуном аутобусу до Козаре и назад. Уколико је у том аутобусу само један човек био заражен огромна је вероватноћа да је у току целог овог дана заразио барем још неколико људи поред себе. Јасно је да никоме од тих људи није било у интересу да буду у аутобусу и да, како себе, тако и своје ближње када се врате кући, излажу могућем ризику од заразе.

Интерес политичке партије је, дакле, стављен изнад интереса народа и то се поновило по ко зна који пут. Само што је овог пута улог много већи и у питању су животи људи. И да се разумемо. Потпуно је оправдано да СНСД чији је рејтинг у великој силазној путањи покушава да анимира своје чланове и да се представи у пуној снази. Мада је овај покушај у потпуности на Козари пропао, јер је број људи који су дошли испод свих очекивања, суштина је да су се људи који су струка и који воде ресор здравства у потпуности обрукали и да су изгубили ионако пољуљани кредибилитет. Замислите сутра када из Штаба за ванредне ситуације буду позивали на поштовање мера и када буду уводили строжије мере а они су сами учествовали и били у првим редовима у организацији страначког скупа на Козари у тренутку када се вирус поново захуктава. Ко ће од народа да поштује мере, а сви знамо да је поштовање мера једини начин да се изборимо са пандемијом. Све у свему огроман промашај оних који су у обавези да својим примером покажу народу како би сви требали да се одговорно понашамо.

Са друге стране, имамо један одличан пример како један одговоран политичар треба да се понаша. Реч је о начелнику Теслића Милану Миличевићу. Наиме, Миличевић је забранио одржавање манифестације „Овновијада“ која се одржава на Вучијој планини у општини Теслић. Као основни разлог за отказивање ове традиционалне манифестације начелник је навео управо ширење пандемије. Један потпуно рационалан и једино оправдан потез у тренутној ситуацији. Као доктор, сасвим је сигурно да је свестан могућих последица по здравље људи и могућност да сутра болнице опет буду претрпане. Једини логичан потез је био да се манифестација откаже. У тренутној ситуацији у потпуности поздрављамо овај потез.

Међутим, ту није крај овој игри у Теслићу. На начелников потез су се огласили и из СНСД-а Теслић наводима како су ово „сулуди потези“. Једна потпуно шизофрена ситуација. Уместо да људи који су власт на републичком нивоу чине све како би се пандемија зауставила и како бисмо са што мање последица изашли из ње, они као да навијају да нам сутра буде што горе. Са друге стране, иако у опозицији на републичком нивоу, уколико погледате из угла интереса политичких партија, Миличевићу никако не би било у интересу да се ова власт на најбољи начин избори са пандемијом, ради ствари које би они из власти требали да раде. Уноси барем мало разума пред надолазећи талас короне. Овим чином је у потпуности очитао лекцију СНСД-у шта значи одговорност и какав пример треба да се пошаље народу.

Вероватно су многи заборавили срамно понашање министра здравља и социјалне заштите Алена Шеранића када је на конференцији за штампу на којој је позивао народ да се придржавају мера за спречавање ширења ковида, а између осталог и на ношење маске, на наговор Милорада Додика ту исту маску и скинуо. Поред тога што је овај пример понашања школски пример поданичког менталитета нашег народа, он на најбољи начин описује како се људи задужени за борбу са ковидом понашају и какве поруке својим понашањем шаљу народу. Струка се деградира уколико је велики вођа рекао да маске нису потребне, онда и министар здравља скида маску. Јер боље је да трпи струка него да вођа, не дај Боже, не испадне мачо тип.

За сам крај, велика је заблуда широко укорењена у нашем народу и на хиљаде пута поновљена да су сви исти. Не, нису сви исти! Постоје огромне разлике међу политичарима. Док једни гледају само свој лични интерес и интерес партије у којој се налазе, постоје и примери који ће се понашати одговорно и трезвено и доносити такве одлуке које могу утицати и на пад личног рејтинга, али којима ће пре свега бити интерес народа кога представљају. Милан Миличевић је овим потезом показао да он јесте један од њих.

Рестарт Српска

Facebook Comments

Related Articles

Close