ЛУКА КЕЦМАН ВЕЗИВАО И ФИЗИЧКИ КАЖЊАВАО СВОЈЕ УЧЕНИКЕ

ЛУКА КЕЦМАН ВЕЗИВАО И ФИЗИЧКИ КАЖЊАВАО СВОЈЕ УЧЕНИКЕ

ЛУКА КЕЦМАН ВЕЗИВАО И ФИЗИЧКИ КАЖЊАВАО СВОЈЕ УЧЕНИКЕ

Бивши декан Академије умјетности Бања Лука и ванредни професор на овој академији Лука Кецман, везивао је своје ученике и физички их малтретирао и кажњавао.

Ово се дешавало 1988. године у Основној школи “Јожеф Атила” у Новом Саду, када је Лука Кецман, тадашњи апсолвент Филозофског факултета у Новом Саду, ступио у радни однос на одређено вријеме, због привременог боловања које је узела Ангелина Јањин, редовно запослена у школи.

Како можете и сами видјети, Кецман је у радни однос ступио 1.2.1988. а из истог иступио три седмице послије, 23.2.1988.

 

Као формални разлог прекида радног односа, наводи се повратак Ангелине Јањин на радно мјесто. Но, иза тога стоји много озбиљнија прича.

Против Кецмана је 23.2. покренут Захтјев за покретањем дисциплинског поступка, у којем пише да је утврђено је да је “наставник Лука Кецман 19.2.1988. за вријеме петог часа физички кажњавао ученике VIа одјељења ВЕЗИВАЈУЋИ ИМ КАНАПОМ РУКЕ И НОГЕ, и тиме учинио повреду радне обавезе…”

Документ показује да се Кецман физички обрачунавао са својим ученицима и то на прилично необичан начин.

Из управе Основне школе “Јожеф Атила” потврђена је аутентичност ових докумената и свих навода који се у њима налазе.

Лука Кецман је познат и по томе што је био симпатизер и члан многих партија у власти али и опозиционих политичких партија. На његовом репертоару нашле су се Српска радикална странка, био је међу оснивачима Српске напредне странке, а данас је члан Одбора за културу Градског одбора СНСД Бањалука.

Иако су ови догађаји стари готово 30 година, Рестарт Српска поставља питање како је уопште неко попут Луке Кецмана могао да настави да ради у просвјети и доспије чак до мјеста декана на једном од високошколских установа у Бањалуци? Сљедеће питање које се намеће је зашто надлежни органи не провјеравају биографије кадрова које запошљавају, јер смо сигурни да случај г. Кецмана није изолован случај и да се овакве ствари у пракси дешавају много чешће него што јавност за њих сазнаје.

Наставиће се...

Стефан Благић

Facebook Comments

Close