Лицемјери

Лицемјери

Лицемјери

Изузетно је интересантно било претходних дана гледати како се тобожња опозициона странка - Партија демократског прогреса својски труди да оправда коалициони споразум  (са СНСД-ом) свог потпредсједника Славише Марковића у другом највећем граду Српске.  Циљ овог текста јесте да се демаскирају неистине и тобоже СНСД-у супротстављене политике странке која се, декларативно, залаже за праведно друштво. 

Дакле, потпредсједник ПДП-а је потписао коалициони споразум са СНСД-ом, што из врха странке, макар за јавност, нису одобрили. Ипак, никакви конкретни потези још нису повучени. Веома је занимљива изјава предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића, који је рекао да је статуом ПДП-а јасно дефинисано да Предсједништво ПДП-а даје сагласност код закључивања коалиционих споразума на локалном нивоу. 

У врху странке је и Јелена Тривић, која се, такође, декларативно противи коалицији са СНСД-ом. 

Шта је у свему овоме занимљиво? Па чињеница да, ако је статутом одређено да предсједништво странке даје сагласност на коалиције на локалном нивоу, то значи да је предсједништво ПДП-а дало сагласност за коалиције са СНСД-ом у Зворнику, Приједору, Челинцу, Броду, до скоро и у Добоју, затим Брчком, Фочи, Теслићу, Рогатици и многим другим општинама, а од прије 20-ак дана и Дрвару. Дрвар је посебно интересантан јер је ПДП у задњем тренутку спасио СНСД (и ХДЗ) и оставио га у власти, иако је скупштинска већина у Дрвару на челу са СНСД-ом практично већ пала

Дакле, ПДП је у четврт општина у Српској на власти са СНСД-ом, а како се локални избори буду приближавали, та бројка ће се примицати трећини. Након избора, ПДП ће коалирати са СНСД-ом у готово 50 одсто општина у Српској. За све то ће имати потврду врха странке!

Свима је јасно да Марковић неће сносити санкције (искључење из партије) за своје поступање у Бијељини,  а потврда написаног ће доћи након што се одржи и сједница предсједништва странке. 

Међутим, ту се ни изблиза не огледа оскудна принципијелност ове странке. Иако је већина нас одавно заборавила, треба подсјетити и на обећање истакнутих ПДП-оваца да ће се Перица Бундало смијенити са мјеста шефа Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Српске, након његове подршке захтјеву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да покрене заштита виталног националног интереса због Пељешког моста. Ово је требало да се деси још у августу прошле године.

И док су за јавност и у јавности постојале свађе, унутар партије љубав цвјета. Да ли је потребно рећи да је Бундало (који је иначе и мултимилионер) и дан - данас на челу посланика ПДП-а? 

Трагом свега наведеног, ту долазимо до још једног и више него озбиљног проблема.

ПДП вам је вјероватно (у свом маниру) успио да сакрије њихову и више него присну сарадњу са црногорским ДПС-ом и њиховим предсједником Милом Ђукановићем. По наређењу предсједника странке, Славиша Марковић је 30.11.2019. присуствао и одржао срдачан говор на Осмом конгресу ДПС-а. Како је изгледао овај скуп није вриједно помињања, али за оне са јаким стомаком и евентуалне љубитеље лика и дјела Мила Ђукановића, скуп можете погледати испод. Присни и страсни говор Славише Марковића у којем позива на наставак политике ДПС-а и у којем напомиње да је ПДП спреман на наставак сарадње са ДПС-ом погледајте од 1:50:00. 

И док сарадње политичких партија нису спорне (свако бира с ким жели да сарађује), изузетно је спорно и лицемјерно прозивати црквене великодостојнике (или кад смо код тога, било кога другог) за неодржавање литија посвећених "српској браћи" у Црној Гори, а истовремено ићи, подржавати и сарађивати са ДПС-ом. Није тај закон донијела рода, него управо они са којима ПДП званично сарађује. 

Док се наивни народ и даље нада и очекује, странке све брже једу ову земљу. Опаметимо се заједно, једини интерес који постоји у друштву јесте страначки интерес.

Наставиће се...

Стефан Благић

Facebook Comments

Related Articles

Close