Лицемјери II дио

Лицемјери II дио

Лицемјери II дио

 

У првом тексту обрађивали смо лицемјерство политике коју заступа Партија демократског прогреса, која је већ сад у готово трећини општина у власти са СНСД-ом, или на овај или онај начин потпомажу локалне власти. Тада смо најавили и бројна „кукавичја јаја“ која ће се појавити пред предстојеће локалне изборе, која за циљ имају подјелу унутар опозиционих партија и гурање воде директно на млин највеће странке у Српској.

Случај Челинац је први у низу контроверзи које се дешавају унутар ПДП-а, који за посљедицу може да има разједињавање заједничке кандидатуре опозиције и готово сигуран пораз. Наиме, ситуација у Челинцу је специфична, јер је тренутни начелник Момчило Зељковић 2016. године на изборима побиједио са 3506 гласова, док су другопласирани кандидат ДНС-а и трећепласирани кандидат СДС-а имали 3259 односно 2782 гласа.

У Челинцу је сада постигнут договор између локалног СДС-а и локалног ДНС-а, који ће на изборе изаћи са једним кандидатом и јасно је да су фаворити за освајање начелничке позиције у овој општини. Једини удар који се може десити и који се спрема, јесте кандидатура и ПДП-овог кандидата за начелника. Иначе, ПДП је у власти са СНСД-ом у Челинцу, али према плану који сада важи, пред изборе би се, на заједниким фотографијама са Јеленом Тривић и Драшком Станивуковићем, представљали као опозиција како би подијелили опозиционо бирачко тијело.

На челу овог плана незванично стоје Јелена Тривић и Бранислав Бореновић, који подржавају независног одборника у СО Челинац Горана Тубака, који претендује да преузме кормило ПДП-а у овој општини. Међутим, како ћете моћи да прочитате, Тубак је личност пољуљаних моралних начела који је умијешан у многе незаконите и радње које су на ивици законитости. Између осталог, у ратном периоду је био два пута притворен од стране војне полиције због шверца и недозвољене трговине са зараћеном страном на ратишту на релацији Теслић – Јелах. Тубак је учествовао у афери „фалсификат“ гдје му је доказано дјело нерегуларне регистрације два аутомобила Зорана Јелића и Душка Иванића, за шта је платио казну. Након физичког напада на Горана Врховца званог Буцо, испред геријатријског центра одузето му је оружје, док је читав случај још на суду, као и случај пребијања Синише Вуковића у Укрини.

Тубак је промијенио и бројне страначке дресове: од Народне партије 2000. чији је био кандидат, преко ДНС-а, затим Странке препорода Милорада Бањца, а у СДС долази 2008. године. 2018. је избачен из ове странке, након чега прави конференцију за медије и наноси озбиљну штету кандидату СДС-а за предсједника Републике Српске Вукоти Говедарици. Тренутно у СО Челинац гласа заједно са скупштинском већином.

Није јасно зашто врх ПДП-а гура оваквог човјека на чело локалног одбора, али и на чело одборничке листе, али је јасно да ће, уколико у уторак у 16 часова добије већину у локалном одбору, прогурати Дарка Јанковића као кандидата ПДП-а за начелника општине Челинац.

Сличан сценарио и у Новом Граду?

Једна од ријетких општина у којима опозиционе политичке партије имају реалну шансу за преузимање власти је и Нови Град, гдје је, за разлику од претходне деценије, СНСД дубоко подијељен и нефункционалан. Наиме, након лошег резултата локалног СДС-а у овој општини на изборима 2016., странку преузима Младен Шумар и успијева је консолидовати и већ на идућим изборима однијети побједу за Предсједника РС, остваривши изборни резултат већи за 30 одсто. Као највећа опозициона странка у НГ, СДС је креирао амбијент за промјене у овој општини, али су реалне шансе да им се на путу нађе ПДП, који има жељу да бившег радикала, а данас ПДП-овца Миланка Михајлицу кандидује за начелника општине. Михајлица је био кандидат и на прошлим локалним изборима, када је учешће у СзП готово условио својом кандидатуром. Изборе је изгубио са готово двије хиљаде гласова разлике.

И док потура клипове у точкове у околним општинама, ПДП очекује пуну подршку СДС-а за њиховог кандидата за градоначелника Бањалуке, ма ко год то био.

Да ли ће се сујета испријечити смјени режима у појединим општинама или ће ПДП само наставити пријатељску сарадњу са СНСД-ом на локалном нивоу власти, остаје да се види.

Наставиће се...

РеСтарт Српска

Facebook Comments

Related Articles

Close