Коме одговара забрана уласка Прилепина у БиХ и зашто?

Коме одговара забрана уласка Прилепина у БиХ и зашто?

Коме одговара забрана уласка Прилепина у БиХ и зашто?

Руском писцу и новинару Јевгенију Прилепину, који користи име Захар, забрањен је улазак у Босну и Херцеговину. Посљедњих неколико дана сви медији су извјештавали о овом случају. Наиме, ради се о писцу који је требало да присуствује манифестацији “Кочићеви дани”, која се одржава у Бањој Луци. Прилепину је забрањен улазак у Босну и Херцеговину по наредби Обавјештајно-безбједносне агенције Босне и Херцеговине 26. марта текуће године, и то, како кажу, забрањен му је улазак из безбједносних разлога. Прилепин, не само да је писац и новинар, већ се актувно ангажовао на страни проруских сепаратиста у регији Доњецк, односно, био је против украјинске власти.

Овакав потез ОБА-е је оштро осудила Руска амбасада у БиХ- Међутим, није само Руска амбасада осуђивала, већ је и читава власт у Републици Српској, на челу са СНСД-ом, читава машинерија ботова, који, вјероватно, никада раније, нису ни чули за наведеног писца, те Јавни сервис Републике Српске.

У овом тексту нећемо говорити о исправности или неисправности овакве наредбе ОБА-е, говорићемо само о томе коме је највише одговарао овакав расплет ситуације.

У овом случају је највише профитирао СНСД. Разлог за то је врло једноставан. Вијест о забрани уласка руског писца је потресала јавност неколико дана уназад. Сви режимски медији су ову вијест представљали као ударну и читава јавност је брујала о овом случају. Ово је још једна савршена прилика за власт у Републици Српској да осуђује власт на нивоу Босне и Херцеговине, нарочито Савез за побједу. СНСД и коалиција окупљена око СНСД-а добила је још једну савршену прилику да политичаре из Савеза за побједе назива издајницима, и још једном су се политичари окупљени у Савез за побједу нашли у небраном грожђу и морали се правдати како нису издајници. Као шлаг на торту долази чињеница да се ради о руском писцу (СНСД гради своју кампању на причи о добрим односима са Русијом), не ради се о неком америчком писцу, па да СНСД, декларативно, нема ништа против тога да му се забрани улазак.

Битно је да нагласимо једну ствар, а то је да надзор рада над Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине спроводи Заједничка комисија за надзор над радом ОБА-е, односно за свој рад ОБА је одговорна Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине. Уколико погледате чланове наведене комисије, видјећете да постоје 4 члана комисије који долазе из Републике Српске: Дарко Бабаљ (СДС), Бојић Борислав (ДНС), Ђорђо Крчмар (ДНС) и Новић Средоје (СНСД). Тачније, 3 од 4 члана из Републике Српске су у партијама које су власти на нивоу Републике Српске. Поставља се логично питање, зашто ова 3 члана, у складу са својим надлежностима, нису реаговала на овакву наредбу ОБА-е када је она донесена?

Ивана Перишић

Facebook Comments

Related Articles

Close