Ко су представници Студентског парламента у Бањалуци?

Ко су представници Студентског парламента у Бањалуци?

Ко су представници Студентског парламента у Бањалуци?

„Око мене све су понављачи ђаци.“ Овако почиње једна пјесма од Рибље чорбе, која дословно описује creme de la creme студентских представника, оних „најбољих и најактивнијих“ људи који представљају студенте, неустрашиву и најспособнију студентску елиту у Републици Српској. То је војска часних и поштених људи, који као бритва пролазе кроз факултет полажући све испите у року и постављајући примјер свим студентима на универзитету.

Да кренемо редом.

Предсједник Студентског парламента Жељко Сладојевић, након истека текућег мјесеца више неће бити легитиман и легалан предсједник студената, јер је обновио апсолвентски стаж. Закон о студентском организовању члан 14 став 7 му не дозвољава да даље обавља ту функцију. Сладојевић је онај момак који када говори, ми и нисмо баш сигурни да ли чујемо мљевење жита у оближњој воденици или артикулисани говор и(ли) ријечи. Али шта ћемо, такви су нам и политичари, реално.

На фотографији Жељко Сладојевић је у средини, а десно од њега Ратко Савић, предсједник УС РС. Фотографија је забиљежена у ДУБРОВНИКУ ове године. Ко каже да студенти немају новца???

Марија Пуљаревић, члан и секретар у парламенту је такође обнављач. Када није успјела да да услов на ПМФ-у, Марија је одлучила да упише Факултет политичких наука, како би поново могла да се кандидује за Студентски парламент. Марија ће такође након истека текућег мјесеца бити нелегалан и нелегитиман представник студената јер закон експлицитно наводи да је крајњи рок у којем се морају бирати нови представници студената текући мјесец.

Фотографија забиљежена у Требињу, вјероватно онда када су и настали рачуни за буради пива. Фотографисао је Ратко Савић, предсједник УС РС. 

Алекса Ђурић, секретар за међународну економију у Унији студената РС је такође обнављач! Вјеровали или не, и он је, након што није успио да прође прву годину на Економском факултету у Бањалуци, уписао Правни факултет и тако себи обезбиједио нову шансу у студентском организовању.

Алекса Ђурић са Ратком Савићем, предсједником УС РС. 

У јавности се већ спекулише да се за Пуљаревићку и Ђурића припрема нови приједлог измјена и допуна Закона о студентском организовању, који би бруцошима даo могућност да постану предсједници Студентског парламента (сада то није случај).

Како сада ствари стоје, готово 2/3 студената ангажованих у Студентском парламенту више не остварује право да се поново кандидује јер не испуњавају критеријум 14-ог члана Закона о високом образовању, а то је редовно уписивање године.

Студенти Универзитета у Бањој Луци тренутно су незадовољни стањем на универзитету и желе што раније расписивање избора од стране ректора, како би могли да се отарасе кукоља који тренутно управља свима њима. Ипак, Парламент још увијек не жели да распише изборе јер се боје да ће изгубити (што је и логично) и да ће се промијенити руководство Студентског парламента и Уније студената РС.

Члан 11 став 5 закона експлицитно одређује да се избори за студентски парламент морају одржати у новембру сваке академске године.

P.S. Из Уније студената Републике Српске још увијек не долази одговор на питање по којем пројекту и који то донатор на овом свијету дозвољава да се донирани новац користи за куповину алкохола (11 буради пива од 30 литара по бурету) који су из Уније платили у августу мјесецу ове године.

Рестарт Српска

Facebook Comments

Close