Како сијеш, градоначелниче Бањалуке, тако ћеш и пожњети

Како сијеш, градоначелниче Бањалуке, тако ћеш и пожњети

Како сијеш, градоначелниче Бањалуке, тако ћеш и пожњети

Градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић, је изгубио прву правну рунду у борби са „Правдом за Давида“. Иако је до сада више пута изгубио битке са овом групом на моралном плану, овог пута је изгубљена битка и у правном контексту.  Окружни суд у Бањалуци донио је пресуду у којој се уважава тужба Озрена Пердува из „Правде за Давида“, а против рјешења комуналног полицајца који је уклонио двије посађене дуње и цвијеће у срцу на мјесту на коме је пронађено тијело убијеног Давида Драгичевића. Градоначелнику је наложено да надокнади 950,00 КМ судских трошкова.

У пресуди Окружног суда стоји да је град Бањалука и градоначелник Игор Радојичић у потпуности изгубио ову правну битку. Наиме, у пресуди овог суда стоји да је образложење које је Градоначелник Бањалуке дао приликом уклањања „срца“ и дуња „неправилно и незаконито“. Даље стоји да је правна служба града Бањалука потпуно оманула јер је рјешење које је донијела „конфузно и контрадикторно“, да је поступање комуналног полицајца „потпуно неутемељено“ уз „потпуно игнорисање опште познатих чињеница“, да се „не може прихватити поступање комуналног полицајца“, да је то поступање „потпуно произвољно“. Све сами шамари градоначелнику и његовој правној служби. Оваква пресуда Окружног суда у Бањалуци нам јасно поручује да у градској управи не постоје стручни правници који би могли да издају јасно и на закону засновано правно рјешење. Изгледа да је стигло на наплату страначко и нестручно запошљавање и у овој институцији. Када видимо ко издаје правна рјешења у име града, потпуно је јасно како је град Бањалука изгубио и вриједно грађевинско земљиште.

Посебно значајан дио у пресуди, а можемо слободно рећи и сама суштине ове пресуде, се налази на самом крају у образложењу у којем стоји: „поставља се питање на који начин је формирање камена у облику срца те садња двије младице дуње на јавној површини, довело у непосредну опасност живот и здравље људи и изискивало хитну и драстичну реакцију комуналног полицајца па је стога било нужно, поред многобројних пропуста у поступању и формулисању, радњи комуналног полицајца, а касније и туженог који је одлучивао о правилности и законитости наведеног акта, јасно дефинисати непосредну опасност по живот и здравље људи, а из само једног разлога од многобројних других јер је садњом двије дуње и формирањем камења у облику срца, комунални полицајац отклонио опасност по живот и здравље грађана Града Бања Луке у чију је одбрану, по службеној дужности, стао и Градоначелник.“ Дакле, у потпуности је јасно да је Градоначелник измислио да је садња двије дуње и постављање камења у облику срца угрозило живот и здравље грађана Бањалуке. Садња двије дуње и формирање камења у облику срца може угрозити здравље само оних који су учествовали у убиству Давида Драгичевића јер их може подсјећати на оно што су урадили, док то никако не може да се односи на остале грађане Бањалуке.

Из свега је јасно да закон силе и извршне власти није најјачи ни на овоме свијету, а да права наплата долази на ономе свијету. Познато је, такође, да се градоначелник Игор Радојичић никада није интересовао за окупљања грађана у центру Бањалуке и тражење одговора на питање ко је убио Давида? Ти грађани, очигледно, за Игора Радојичића нису представљали грађане Бањалуке. Уклањањем двије дуње и камења у облику срца, Игор Радојичић се отворено непријатељски поставио према овом дијелу грађана Бањалуке и према њиховим напорима да обиљеже мјесто страдања несрећног младића. У форми силе и закона јачег слао је комуналце да више пута уклањају оно што су из групе Правда за Давида постављали на ово мјесто. Овом пресудом је утврђено да је понашање градоначелника Игора Радојичића било незаконито. Као што смо већ навели, поред пораза на моралном плану овога пута градоначелник је претрпио пораз и у правној бици.

На самом крају остаје политички ниво и могуће импликације овакве пресуде и на ову област. Јасно је да моћници из СНСД-а већ одавно не маре за морал и праве вриједности, па их порази на овоме плану и не дотичу. Такође, јасно је да нису ни љубитељи права и правне државе па их порази ни на овом плану неће много насикирати. Једина област до које је њима стало је сфера политике за коју ће се грчевито борити и чији би губитак доживили као свој једини прави пораз. Резултати са прошлих општих избора у Бањалуци им никако не дају мира, док овакве ствари сасвим сигурно уносе додатни немир у редове владајућих. Јер, ма колико се служили уцјенама, поткупљивањима, дезинформисањем и свим другим недозвољеним средствима у политичкој борби, овакве ствари сасвим сигурно долазе до великог броја грађана Бањалуке који не пристају ни на уцјене, ни на поткупљивање, ни на дезинформисање, а овакве пресуде их само утврђују у увјерењу да је ова власт бахата и да као таква не заслужује њихово повјерење.

Тим Рестарта

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Related Articles

Close