КАКО ГЛАСАТИ: Једноставна појашњења за изборе

КАКО ГЛАСАТИ: Једноставна појашњења за изборе

КАКО ГЛАСАТИ: Једноставна појашњења за изборе

На општим изборима 07. 10. 2018. бирамо члана Предсједништва Бих, предсједника Републике Српске, 14 посланика за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ и 83 посланика Народне скупштине Републике Српске.

Бирачка мјеста су отворена од 7.00 до 19.00 часова. Када кренете на гласање битно је да понесете личну карту, пасош или возачку дозволу, у супротном нећете моћи гласати. Уколико не знате на којем мјесту ви гласате, то можете провјерити на страници: https://bit.ly/2QuS9cq

Након што бирачка комисија установи ваш идентитет добићете четири листића и упутиће Вас у кабину за гласање. Битно је да знате, уколико на било који начин погријешите на гласачком листићу, да можете тражити да умјесто тог добијете други листић.

Предсједник Републике

На листићу са кандидатима за Предсједника Републике Српске, имате право да гласате за само једног кандидата. Уколико на овом листићу гласате за више од једног кандидата, листић се сматра неважећим. Исто вриједи уколико листић остане празан.

Члан Предсједништва БиХ

Исто важи и за листић са кандидатима за чланове Предсједништва Босне и Херцеговине. Имате право да гласате за само једног кандидата. Уколико на овом листићу гласате за више од једног кандидата, листић се сматра неважећим. Исто вриједи уколико листић остане празан.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ

На листићу за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одаберите кандидата или листу за коју желите гласати. Имате право гласати за листу, као и за кадидате са те листе. Дозвољено је да гласате за више кандидата са исте листе. Такође, дозвољено је да гласате за само једног кандидата са листе, а да при томе не гласате за листу.

Оно што није дозвољено је да гласате за двије листе или два кандидата који се налазе на различитим листама.

Народна скупштина Републике Српске

На листићу за Народну скупштину Републике Српске вриједе иста правила као и за Представничку скупштину БиХ. Дозвољено је гласати за једну листу, једног кандидата или више кандидата са исте листе. Није дозвољено гласати за кандидате који се налазе на различитим листама, као ни за двије листе.

Још једном да напоменемо, ако Вам нешто није јасно најбоље је да питате. Уколико сматрате да сте приликом гласања направили неважећи гласачки листић, имате право да тражите да Вам тај листић замјене.

Изађите на изборе.

Небојша Ђурић

РеСтарт Српска

Facebook Comments

Close